Nieuws

EP tegen nieuwe toelating voor genmais

agri-food sector

Het Europees Parlement is tegen de plannen van de Europese Commissie om de invoer goed te keuren van voedingsmiddelen en diervoeders die genetisch gemodificeerde mais – of een afgeleid product daarvan – bevatten die resistent is tegen herbiciden en ongedierte.

Het ontwerp-uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie zou toelaten dat alle 20 sub-combinaties van de afzonderlijke genetische-modificatie-events die samen mais Bt11 × 59122 × MIR604 × 1507 × GA21 vormen op de markt komen.

Gebrek aan gegevens

Het Parlement wijst op het gebrek aan gegevens over de vele sub-combinaties van de variëteit – die ook zou worden toegelaten – en herhaalt de oproep om de toelatingsprocedures voor Genetisch Gemodificeerde Organismes (GGO’s) te hervormen.

Bezwaarschriften

De parlementsleden benadrukken dat tijdens de drie maanden durende overlegperiode honderden bezwaarschriften werden ingediend door de lidstaten. Deze wezen onder andere op ontbrekende informatie en slecht uitgevoerde studies en tests.

Minderheidsstandpunt

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA, European Food Safety Authority) gaf vorig jaar desondanks positief advies over de plannen. Het Parlement merkt op dat in het EFSA-panel over GGO’s een minderheidsstandpunt werd geuit dat stelt dat geen specifieke gegevens over elk van de 20 sub-combinaties was verstrekt door de aanvrager.

EP-leden wijzen er ook op dat de Europese Commissie nog steeds aanvragen voor het gebruik van GGO’s goedkeurt zonder advies te vragen aan de commissies in de lidstaten. Hoewel voorzien was dat deze procedure met goedkeuring zonder advies van de lidstaten een uitzondering zou zijn, blijkt nu dat het eerder de regel is.

De niet-bindende resolutie tegen de plannen van de Europese Commissie werd woensdag aangenomen met 426 stemmen voor en 230 stemmen tegen. Er waren 38 onthoudingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.