Nieuws

Agrarische grondprijs in 2016 gestegen

De gemiddelde agrarische grondprijs is in 2016 met 5 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De prijs per hectare kwam vorig jaar uit op 57.900 euro; in 2015 bedroeg deze nog 55.200 euro. De pluimveesector en varkenshouderij hadden het vorig jaar echter nog steeds lastig op de vastgoedmarkt. Dit blijkt uit het eerste NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoedbericht (A&LV) dat vandaag verschijnt.

NVM-makelaars verzorgden het afgelopen jaar 272 transacties van agrarische bedrijven. Dat is een toename van 31 ten opzichte van 2015. De geluiden op de agrarische vastgoedmarkt waren in 2016 echter wisselend stelt voorzitter Ard Klijsen, voorzitter van NVM A&LV: “Sommige agrarische sectoren presteerden goed, zoals de akkerbouw- en (glas)tuinbouwsector. Daarentegen zagen we in de pluimveesector en de varkenshouderij vorig jaar in dit opzicht weinig verbetering. De varkenshouderijsector trok eind 2016 weliswaar aan, maar in het vastgoed is deze positieve ontwikkeling nog nauwelijks terug te zien.”

Melkveehouderij

De grondprijzen voor bouwland nemen meer toe dan voor grasland. Volgens Wageningen Economic Research en NVM is dit te verklaren door het feit dat de verdiencapaciteit in de akkerbouw gunstiger is dan in de melkveehouderij in 2016. Klijsen: “Melkveehouders beleefden wederom een jaar met veel onzekerheden, met name over het fosfaatrechtenstelsel. Dit zorgde ervoor dat transacties van complete melkveehouderijen afgelopen jaar moeizaam tot stand kwamen.”

Verwachting

Met de fosfaatreductieregeling zal een aantal melkveehouderijen moeten inkrimpen of zelfs sluiten. “Aan de andere kant is het zo, dat als melkveehouders wel kunnen uitbreiden en dus meer koeien gaan kopen, ze ook meer grond aankopen. Dit is het resultaat van het stelsel van grondgebonden groei. Daarom zie ik voor deze sector de nodige lichtpuntjes in 2017”, aldus Klijsen.

Woonboerderijen

De markt van woonboerderijen in het buitengebied volgt over het algemeen de positieve ontwikkeling op de woningmarkt. Hoewel het niveau van vóór de crisis nog niet bereikt is, is er over het algemeen meer interesse in woonboerderijen. Dit heeft zijn uitwerking op onder andere het toegenomen aantal transacties, hogere prijzen en een betere verkoopsnelheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.