Nieuws

Lager fosforgehalte in veevoer

Het fosforgehalte in veevoer lag in het eerste kwartaal van 2017 tussen de 4,2 en 4,3 gram per kg. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De cijfers uit het eerste kwartaal voldoen aan de doelstelling dat het gemiddelde fosforgehalte van krachtvoer voor melkvee in 2017 moet worden verlaagd van 4,5 gram fosfor per kg tot maximaal 4,3 gram. Met deze maatregel moet de fosfaatproductie in 2017 met 1,7 miljoen kg worden verminderd.

De totale fosfaatproductie van de veestapel daalde in het eerste kwartaal van 2017 tot 175 miljoen kg fosfaat op 1 april. Op 1 januari 2017 was de productie nog 179,5 miljoen kg.

Maatregelen

De verlaging van het fosforgehalte in veevoer is een van de maatregelen om de fosfaatproductie in 2017 weer ruim onder het door de EU vastgestelde productieplafond van 172,9 miljoen kg uit te laten komen. Een subsidieregeling voor bedrijfsbeëindiging in de melkveehouderij (stoppersregeling) en verkleining van de melkveestapel zijn andere maatregelen om de uitstoot te verminderen. De maatregelen voorzien in een daling van 8,2 miljoen kg fosfaat, waarvan op 1 april 4,5 miljoen kg is gerealiseerd.

Stoppersregeling

De stoppersregeling voorziet in een reductie van de veestapel met 60 duizend grootvee-eenheden. De regeling moet leiden tot een vermindering van de fosfaatproductie van 2,5 miljoen kg.

Verkleining melkveestapel

De stapsgewijze verkleining van de melkveestapel op melkveebedrijven moet een reductie van 4 miljoen kg fosfaat opleveren. Daarvoor moeten in totaal 100 duizend grootvee-eenheden verdwijnen. De stapsgewijze korting wordt berekend ten opzichte van het aantal aanwezige grootvee-eenheden op 1 oktober 2016.

Monitor fosfaatreductieplan

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken berekent het CBS de effecten van het pakket maatregelen, dat de fosfaatproductie in 2017 weer onder het niveau van het fosfaatplafond moet brengen. Behalve de effecten van de verschillende maatregelen wordt in de prognose ook rekening gehouden met andere gegevens die een rol spelen bij de berekening van de mestproductie, zoals de samenstelling van ruwvoer, de ontwikkeling van de varkens- en pluimveestapel en de omvang van de melkproductie.

Tabel: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.