Nieuws

Blijdschap over uitspraak fosfaatreductie

De Natuurweide en Netwerk Grondig reageren verheugd op de gerechtelijke uitspraak dat een deel van de melkveehouders zich niet aan het fosfaatreductieplan hoeft te houden.

Voorzitter van De Natuurweide, Theunis Jacob Slob toont zich verheugd met de uitspraak. “Dit is natuurlijk heel goed nieuws. Biologische melkveehouders, die uitgebreid hebben om in te spelen op de vraag naar biologische melk, werden onevenredig zwaar gestraft met het huidige fosfaatbeleid. Zij dragen niet bij aan het fosfaatprobleem, maar moeten van de overheid wel bijdragen aan de oplossing van het overschot”.

Verwachte aanpassing

De Natuurweide gaat er van uit dat deze grens en de opgelegde en geplande boetes met deze uitspraak komen te vervallen. “De staatssecretaris moet dit beleid nu aanpassen en hierbij rekening houden met de expliciete uitspraak van de rechter dat biologische boeren extra nadeel hebben van de regeling.”

Ook Diana Saaman van Netwerk Grondig reageert enthousiast: “We zijn heel erg verheugd dat de rechter inziet dat grondgebonden landbouw van belang is en een garantie biedt voor de oplossing van problemen.”

Grondgebonden beleid

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft in de laatste weken een extra uitzondering gemaakt voor vleesveehouders en zeldzame koeienrassen. Tot nu toe wilde hij nieuwe en groeiende grondgebonden en biologische melkveehouders niet uitzonderen omdat zij volgens hem ook hebben bijgedragen aan het fosfaatoverschot en dus mee moeten doen aan het fosfaatreductieplan. “Met deze uitspraak lijkt deze visie geen stand te houden. En lijkt de rechter voor consequent – en daarmee grondgebonden- beleid te pleiten.”, aldus Slob.

Ontzien

De Tweede Kamer heeft besloten om de biologische melkveehouderij alleen te ontzien in de generieke korting. Dit zou betekenen dat biologische boeren die nu meer koeien hebben dan op 2 juli 2015, alleen die extra koeien hoeven weg te doen en niet 4 procent extra hoeven te krimpen. De Eerste Kamer moet hier nog mee instemmen.

De Natuurweide, Netwerk Grondig en Biohuis hopen de Eerste Kamer te kunnen overtuigen dat grondgebonden en biologische melkveehouders ontzien moeten worden bij de fosfaatwetgeving.

Gerelateerd: Rechter: Deel veehouders uitgezonderd van fosfaatreductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *