Nieuws
fosfaatplanner

Momenteel werkt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken aan een concreet pakket van maatregelen voor de invulling van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Het streven van de staatssecretaris is dat er nog voor de zomer duidelijkheid is over deze invulling, meldt AgriHolland.

Op dit moment is Van Dam hierover intensief in overleg met belangenorganisaties en andere overheden. Dit proces van overleg wil de staatssecretaris deze maand afronden, waarna over dit pakket technisch ambtelijk overleg met de diensten van de Europese Commissie zal plaatsvinden.

Derogatie

In het overleg met de Europese Commisie wordt bekeken of het pakket van maatregelen dat Nederland voorstelt, door de Europese Commissie als voldoende wordt beoordeeld om als basis te dienen voor een nieuwe derogatie. Het plan is om snel daarna het overleg over de precieze invulling van een nieuwe derogatie te starten, zodat het proces in het Nitraatcomité gestart wordt om te komen tot een nieuwe derogatie voor Nederland. Dat schrijft Van Dam aan de Tweede Kamer.

Europese Commissie

Mocht de Europese Commissie het voorgestelde pakket aan maatregelen onvoldoende vinden, dan zal Van Dam zich beraden op eventuele aanvullende maatregelen en daarover snel in overleg treden met belanghebbenden.

Milieueffectrapportage

Voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn moet ook een Milieueffectrapportage op planniveau (plan-MER) worden opgesteld. Om dit plan-MER te kunnen opstellen is het nodig dat de invulling van het zesde actieprogramma min of meer definitief is. Van Dam streeft ernaar dit plan-MER vóór de zomer van 2017 met het concept zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn voor inspraak te publiceren.

Zomer 2017

Voor zover de maatregelen in het zesde actieprogramma betrekking hebben op normen, regels en voorschriften zal ook de relevante regelgeving gereed gemaakt moeten worden. De procedures om de betreffende regelgeving in te voeren zullen vanaf de zomer worden gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.