Nieuws

Om verantwoorde keuzes te maken voor de inkoop van grondstoffen, leveranciers en teeltregio’s heeft Agrifirm analyses van sociale- en milieurisico’s laten uitvoeren in de herkomstlanden. Naast bestaande initiatieven voor verantwoorde soja en palmolie, scherpt de coöperatie haar inkoopbeleid aan voor de grote grondstoffen voor veevoer in Nederland: maïs, tarwe en raapschroot.

Samen met een onafhankelijke certificerende instelling is in kaart gebracht welke issues er spelen in de productiegebieden om – daar waar nodig – in samenwerking met leveranciers haalbare en impactvolle maatregelen te implementeren.

Verantwoorde keuzes

“Met een groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart, zal de vraag naar voedsel en de druk op het gebruik van grondstoffen, water en natuur blijven toenemen”, aldus Ruud Tijssens, director Corporate Affairs Agrifirm. De coöperatie neemt de verantwoordelijkheid door op een transparante manier, verantwoorde keuzes te maken voor grondstoffen, leveranciers en teeltregio’s. “Zo leveren we een duurzame bijdrage aan het voeden van de groeiende wereldbevolking.”

Regionale risico analyses

Naast bestaande initiatieven voor verantwoorde soja en palmolie, scherpt de coöperatie haar inkoopbeleid aan voor de grote grondstoffen voor veevoer in Nederland: maïs, tarwe, raapschroot. “Door eerdere literatuuranalyses van adviseurs en gesprekken met onze leveranciers was in grote lijnen bekend in welke regio’s sociale, milieu en/of bestuurlijke problemen spelen. In het afgelopen jaar hebben we een certificeringspartij auditkennis laten inbrengen in de regio-analyses. Daarmee kregen we een scherper beeld van de prioriteiten die specifiek horen bij de diverse herkomstlanden.”

Issues

Samen met de onafhankelijke certificerende instelling is in kaart gebracht welke issues er spelen in de productiegebieden om – daar waar nodig – in samenwerking met leveranciers te onderzoeken welke haalbare en impactvolle maatregelen te implementeren zijn. “Voor drie nieuwe grote grondstoffen (zonnepitschroot, gerst en bietenpulp) zal dezelfde cyclus gestart worden door het in kaart brengen van mogelijke issues in de oorsprongsgebieden. In de komende jaren breiden we de aanpak ook uit naar onze vestigingen in het buitenland.”

Samenwerking

De voortgang op het verantwoord inkoopbeleid is besproken met Nederlandse maatschappelijke organisaties en ketenpartners. “Hierin stonden de regioanalyses centraal, waarvan de uitkomsten en vooral ook de mogelijke scenario’s om als Agrifirm positieve verandering teweeg te brengen, uitvoerig zijn besproken. Agrifirm blijft in dialoog met deze partijen over het behalen van de doelstellingen voor de komende jaren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.