Nieuws

Het additief Silo-Shot dat de werkzame stof calciumpropionaat bevat, blijft toegelaten voor gebruik in mengvoersilo’s. Dat is goed nieuws voor veehouders, stelt premixproducent Twilmij.

Silo-Shot voorkomt schimmelvorming op achtergebleven voerresten en vermindert het aankoeken van voerresten in de silo.

Bescherming

Het additief wordt vaak toegepast door de mengvoerleverancier, die op verzoek van de veehouder een dosering  van 750 gram Silo-Shot in de lege silo blaast voordat deze opnieuw wordt gevuld. Het poeder hecht zich vervolgens aan de wanden en eventueel achtergebleven voerrestjes. Deze routine beschermt de silo en inhoud tegen schimmelgroei wanneer de omstandigheden daarvoor onder invloed van warmte en hoge luchtvochtigheid veranderen.

De schimmelremmende werking voorkomt de vorming van toxines die de gezondheid en de technische resultaten van landbouwhuisdieren nadelig kunnen beïnvloeden.

Discussie

Hoewel het gebruik van Silo-Shot al vele jaren is toegelaten, kwam die toelating dit voorjaar plotseling ter discussie te staan. Aanleiding hiervoor was de opvatting van Transport en Logistiek Nederland dat calciumpropionaat een biocide zou zijn, waarvoor het middel niet is geregistreerd.

In een gezamenlijke reactie, waaraan Twilmij’s manager kwaliteit Alphons Oosterwegel een belangrijke bijdrage leverde, heeft de mengvoederbranche zich tegen dit standpunt verweerd. “Met succes, want Silo-Shot blijft nu definitief toegelaten als additief voor gebruik in mengvoersilo’s.”

Hygiëne

Twilmij benadrukt dat toepassing van Silo-Shot een strikte bedrijfshygiëne niet overbodig maakt. “Het verdient aanbeveling om een leeggekomen voersilo indien mogelijk altijd eerst te reinigen en te drogen voordat deze opnieuw wordt gevuld”, aldus de premixproducent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *