Nieuws
tarwegenoom

Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent werken samen met Inagro en de Bodemkundige Dienst aan een adviestool die focust op een verantwoord gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen bladluis op graan. Deze tool houdt bovendien voor het eerst rekening met natuurlijke vijanden. Dat meldt het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw.

Bladluizen die zich in de zomer op graan ontwikkelen hebben niet elk jaar een serieuze impact op de graanoogst. Toch kunnen ze in de Vlaamse regio’s opbrengstverliezen van 200 tot 600 kilo per hectare veroorzaken. Dit kan vermeden worden door een verantwoorde, geïntegreerde bestrijding. De nieuwe adviestool moet daarin een handig hulpmiddel worden.

Zuigschade

In Vlaanderen komen drie verschillende soorten bladluizen voor die op verschillende manieren schadelijk zijn voor tarweplanten. Enerzijds zuigt de luis plantensap uit verschillende delen van de plant, waardoor er gele vlekken ontstaan en de bladeren sneller afsterven. Door die zuigschade en de vermindering van fotosynthese zorgt de luis zo voor directe schade en bijgevolg opbrengstverliezen. Als er na de bloei nog veel bladluizen zijn, is het vooral de zuigschade aan de onrijpe graankorrels die de grootste impact heeft.

Honingdauw

Daarnaast laten bladluizen ook honingdauw achter op de bladeren. Hierdoor kunnen de bladeren overspoeld worden met roetdauwschimmels. De honingdauw en deze zwarte schimmels belemmeren de fotosynthese en zorgen zo ook voor indirecte schade. Een ander voorbeeld van indirecte schade is de overdracht van het gerstvergelingsvirus in de herfst.

Schadedrempels

Tegenwoordig gebruikt men al adviestools om te bepalen vanaf wanneer men overgaat tot bestrijding van de bladluizen. Er zijn verschillende drempels die de grens aanduiden vanaf welke bladluisdichtheid er schade zal zijn. Deze ‘schadedrempels’ zijn anders voor de verschillende gewasstadia. Die adviestools houden echter nog geen rekening met de natuurlijke bestrijders, terwijl deze ook een grote impact kunnen hebben op het populatieverloop van de bladluizen.

Verdere optimalisatie

Omdat landbouwers nu eenmaal niet enkel in één bepaalde ziekte of plaag geïnteresseerd zijn, wordt de tool nog verder geoptimaliseerd. In de tool zal informatie te vinden zijn over zowel graanhaantje als zomerbladluizen, hun natuurlijke vijanden, hun ecosysteem, welke factoren hun fenologie sturen en wat je als landbouwer kan doen. Concreet betekent dat advies over al dan niet behandelen en welk product optimaal is.

Het onderzoek wordt ondersteund door het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (VLAIO) in samenwerking met partnerinstellingen UGent, Inagro, LCG en Bodemkundige Dienst van België.

Bron: Vilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.