Nieuws
maize

In Vlaanderen loopt momenteel een onderzoeksproject naar mycotoxines in maiskuilen. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Onderzoekers van de Universiteit Gent volgen vier jaar lang zo’n honderd melkveebedrijven in Vlaanderen om de aanwezigheid van mycotoxines in het melkveerantsoen in kaart te brengen.

Uit een eerste monstername blijkt dat mycotoxines wel degelijk veel voorkomen. Om een preventiestrategie uit te werken, proberen de onderzoekers nu te achterhalen welke factoren daar een invloed op hebben.

Schimmels

Bij het verbouwen en inkuilen kan maïs geïnfecteerd worden door schimmels. Sommige van deze schimmels zoals Fusarium, Penicillium en Aspergillus maken mycotoxines aan. Dat zijn giftige stoffen die dus in het voeder van de koeien terechtkomen. Hoge gehaltes aan mycotoxines in veevoeder zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen bij onder andere varkens, kippen en melkvee.

Vooral hoogproductief melkvee met een hoge voederopname zijn vatbaar voor de toxische effecten van mycotoxines. Gastroenteritis, lagere vruchtbaarheid en verminderde melkproductie zijn maar een paar van de mogelijke gevolgen.

Wereldwijd probleem

Mycotoxines zijn een wereldwijd probleem. Het intensiever worden van de veehouderij en bepaalde teelttechnieken verhogen het risico. Om een beter zicht te krijgen op de aanwezigheid van mycotoxines in Vlaanderen deden onderzoeksgroepen van de faculteiten Bio-ingenieurswetenschappen, Diergeneeskunde en Farmacie van de Universiteit Gent een onderzoek bij zo’n honderd melkveebedrijven. Tijdens de oogst namen de onderzoekers stalen van de maispercelen. Die werden vervolgens getest op de aanwezigheid van de 24 bekendste en meest voorkomende mycotoxines.

Onderzoeksdoel

Doel van het onderzoek is om het gehalte aan mycotoxines in maiskuilen te verminderen door in te zetten op preventie. Zo zou gewasrotatie een belangrijke invloed kunnen hebben en zijn bepaalde rassen gevoeliger voor mycotoxines dan andere. Tegen het einde van het project hopen de onderzoekers de factoren die bepalend zijn voor een mycotoxine-besmetting in kaart te kunnen brengen om daarmee een voorspellingsmodel te ontwikkelen.

Het volledige bericht kunt u lezen op de website van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.