Nieuws

Agrifirm: Stevige stappen in duurzaamheid

Agrifirm heeft in 2016 concrete resultaten geboekt in het duurzaam werken. Duurzaamheid is inmiddels stevig verankerd binnen het bedrijf. Dat blijkt uit het CSR jaarverslag wat het bedrijf deze week publiceerde.

Zo is de verantwoord inkopen aanpak verbreed naar alle, qua tonnage, grote grondstofstromen. Energie-efficiëntie krijgt binnen de hele onderneming alle aandacht. Met de nieuwe R&D-scan wordt zichtbaar hoe Agrifirm concreet inhoud geeft aan dier-, plant- en bodemgezondheid. De pluimveehouderij toonde aan dat verantwoorde, consumentengerichte ketens (Goed Nest Kip) razendsnel mainstream kunnen worden.

Dichtbij de leden

Dick Hordijk, CEO Agrifirm. “In de korte periode dat ik voor dit bedrijf werk, valt het me telkens op hoe dicht wij met onze coöperatie bij de leden staan. Deze ondernemers vervullen een belangrijke rol in de voedselproductie en met hen staat Agrifirm midden in de maatschappelijke discussies over gezond en duurzaam geproduceerd voedsel. De agrifoodsector moet samen met ketenpartners, zoals retailers en ngo’s, in alle openheid aan het maatschappelijke debat deelnemen.”

CSR beleid

“Als inspiratiebron en om het CSR-beleid te toetsen, voerden we in 2016 een materialiteitsanalyse uit”, aldus Ruud Tijssens, directeur Corporate Affairs, strategisch R&D en CSR. “De stakeholders waren leden, ketenpartners, ngo’s en wetenschap. Het merendeel van de materiële onderwerpen uit de analyse staat in ons CSR-beleid. We werken al jaren actief aan verantwoord inkopen, behoud van bodemkwaliteit en sluiten van mineralenkringlopen. Andere onderwerpen zoals voedselveiligheid, transparante en integere bedrijfsvoering zijn belangrijk voor Agrifirm en voor de stakeholders. Deze maken al deel uit van onze werkwijze, we hebben deze tot nu toe niet tot een expliciet onderdeel gemaakt van ons CSR-beleid. Dit inzicht motiveert om nog eens scherp te kijken naar onze zes CSR-pijlers en onze communicatie hierover.”

Verantwoorde inkoop

Verantwoord Inkopen van diervoedergrondstoffen is één van de maatschappelijk belangrijke activiteiten van Agrifirm. In 2016 liet Agrifirm door een onafhankelijke certificeringsinstelling analyseren welke potentiële sociale en milieu issues er spelen in de productielanden van tarwe, mais en raapschroot. De uitkomsten hiervan zijn besproken met de leveranciers van deze grondstoffen. Onderzocht wordt, samen met leveranciers, welke issues daadwerkelijk in de Agrifirm supply chain kunnen optreden, en hoe deze te beïnvloeden zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.