Nieuws
stabilisatie

De maximale prijs voor basispool baktarwe oogst 2016 is uitgekomen op 163,25 euro. Inclusief de maximale brouwpremie levert premiumbrouwgerst een bijna gelijke prijs van 163 euro op. Het bedrag is gebaseerd op de periode mei 2016 tot mei 2017.

Voor de ‘zelfbewaarders’ heeft Agrifirm voor baktarwe een prijs gerealiseerd van 178,50 euro, op basis van levering eind mei en met maximale premies voor kwaliteit.

Koolzaadmarkt in beweging

De prijsontwikkeling voor koolzaad zag er dit jaar beter uit dan vorig jaar en laat zien dat koolzaad een interessante teelt kan zijn. Met een poolprijs van 391,20 euro is die markt duidelijk aangetrokken en is meer in beweging dan de tarwemarkt.

Premies

Door intensief samen te werken met meelfabrieken heeft Agrifirm dit jaar een bakpremie gerealiseerd van 5 euro. De telers in de pool zonder voorschot hebben een extra premie van ruim 3 euro ontvangen. Telers die tarwe kort na de oogst aan Agrifirm hebben geleverd ontvangen een premie van maximaal 7,50 euro per ton.

Ook ontvangen Veldleeuweriktelers een extra premie, afhankelijk van het areaal of de geleverde kwaliteit.

Meerwaarde

De mondiale graanmarkt in het seizoen 2016-2017 is een markt van overschot geweest. De tarwevoorraden zijn dit jaar verder aangevuld en zijn omgerekend in aantal weken wereldconsumptie gestegen van 15,8 weken naar 17 weken. Met verschillende premies in de pool, behaald via ketensamenwerking, levert Agrifirm meerwaarde in een vlakke graanmarkt.

Agrifirm is de enige partij in Nederland met een bewaarpool. Telers in deze bewaarpool profiteren maximaal van de oplevingen in het voorjaar en dat is terug te zien in deze aansprekende poolprijs.

Noorden aan kop

De kwaliteit van het graan van de oogst 2016 was regionaal erg verschillend. De tarwe in het zuidelijke deel van Nederland was dit jaar duidelijk van mindere kwaliteit dan de noordelijke tarwe. De wintervoergerst was praktisch overal beneden het minimum gewenste hectolitergewicht van 62 kg. De hectolitergewichten van zomergerst waren beter op orde.

In tegenstelling tot andere graanhandelaren en -collecteurs rekent Agrifirm dit jaar geen korting voor hectolitergewichten beneden de handelsnorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.