Nieuws

ForFarmers heeft eind vorig jaar een groot veld aangelegd waar de teelt van soja en alternatieve eiwitgewassen op praktijkschaal worden getoetst. Het gaat om oppervlaktes van ongeveer 2 hectare per gewas waarbij verschillende eiwitgewassen zijn gezaaid om de productie van verschillende sojarassen en alternatieve eiwitgewassen te onderzoeken.

In Nederland is de laatste jaren veel aandacht voor het zoeken naar alternatieven om soja te vervangen en de mogelijkheden voor de teelt van soja in Nederland. Er zijn echter nauwelijks vergelijkbare onderzoeken op praktijkschaal gehouden. Reden voor ForFarmers om op een akkerbouwbedrijf in het oosten van het land een groot praktijkveld aan te leggen.

Teelten

Het betreft de volgende teelten:

Najaarsinzaai
Winterveldbonen
Wintererwten
Wintertarwe (referentiegewas)                               

Voorjaarsinzaai
Zomerveldbonen
Zomererwten
Lupinen (meerdere rassen)
Sojabonen (meerdere rassen)
Zomergerst (referentiegewas)

Reële inschatting

De reden om genoemde gewassen op grote oppervlaktes te telen is dat op die manier een reële inschatting van de te realiseren opbrengsten gemaakt kan worden. Ook eventuele problemen met onkruiden of ziekten komen eerder in beeld op hectareniveau dan bij vierkante meter teelt op kleine proefveldjes. Bovendien worden per gewas enkele tonnen te oogsten eindproduct verwacht waardoor bewaringseffecten en verschillende bewerkingen (bijv. malen/ontsluiten) kunnen worden getoetst.

Inzicht

Naast de teelt-technische aspecten wordt er ook belangrijke informatie verzameld over de
voederwaarde(eiwit)kwaliteit en geschiktheid van de gewassen voor de verschillende diervoeders (voor herkauwers, varkens en pluimvee). Hierbij wordt onder andere het tanninegehalte (tannine kan de vertering van het voer beïnvloeden) onder de loep genomen.

Resultaten

In de loop van oktober 2017 worden de eerste opbrengstcijfers verwacht. De resultaten van de analyse van de veevoedkundige eigenschappen zullen in het voorjaar van 2018 beschikbaar komen.

Door op zoek te gaan naar alternatieven voor de sojateelt en/of de regionale teelt van soja wil ForFarmers een bijdrage leveren aan een economisch rendabele en duurzame voedselproductie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.