Nieuws

Het onderzoeksprogramma ‘Groen’ (Gewasbescherming Robuust Optimaal Economisch & Natuurlijk) is begin juni gestart. De komende vier jaar gaan toeleverende bedrijven, ketenpartijen, kennisinstellingen en vollegrondstelers gezamenlijk onderzoek doen naar slimme tools voor actuele problemen in de vollegrondsteelten en naar nieuwe duurzame teeltsystemen.

De tools en nieuwe teeltsystemen zullen telers in de vollegrond helpen om minder afhankelijk te worden van chemische gewasbescherming. Wageningen University & Research is een van de kennisinstellingen binnen deze PPS.

De sector heeft de afgelopen decennia al grote stappen gezet als het gaat om het verminderen van de hoeveelheid en het aantal chemische middelen dat in de akkerbouwmatige teelt wordt ingezet. Belangrijke maatregelen daarbij waren het gebruik van lage doseringssystemen en de keuze voor minder milieubelastende middelen.

Afhankelijkheid

Deze maatregelen kunnen niet meer voor een nóg verdere verlaging van het gebruik van chemische middelen zorgen. De volgende stap in het verminderen van chemische middelen richt zich op de brede afhankelijkheid van chemische middelen. Kan de afhankelijkheid van deze chemische middelen verminderen door een ander bouwplan, het gebruik van alternatieve bestrijdingsmiddelen, door mechanische of cultuurmaatregelen toe te passen en is dit economisch aantrekkelijk voor de boeren?

Systeemsprongen

Voor duurzame verandering in de vollegrondsector zijn systeemsprongen noodzakelijk: een aantal bestaande teelten hebben acuut behoefte aan alternatieve middelen en methoden door ofwel gebrek aan beschikbare chemische middelen, ofwel een te grote afhankelijkheid van huidige chemische bestrijdingsmiddelen. Dit laatste verhoogt de nood voor vervanging van chemische middelen nog meer, aangezien overmatig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan leiden tot resistentie bij de ziekten, plagen en onkruiden die ermee bestreden worden.

Groen

Voor het ontwikkelen van een GROEN systeem zijn bouwstenen nodig op het gebied van gewasrotatie, het creëren van optimale groeiomstandigheden voor het gewas, omgevingsomstandigheden die zorgen voor discontinuïteit van levenscyclus van ziekten, plagen, onkruiden, en continuïteit van nuttige organismen; monitoring en de inzet van bestrijdingsmethoden (fysische, chemisch, biologisch, groen).

De kennisinstellingen werken samen met partners die allen aan de ontwikkeling van één of meerdere bouwstenen kunnen bijdragen.

Lees meer op de website van Wageningen University.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.