Nieuws
AR levert Vlog-waardig geitenvoer

Veehouders willen investeren in stalsystemen die streven naar een gezonde leefomgeving. Dat stelt LTO Nederland naar aanleiding van het meest recente rapport over veehouderij en de gezondheid van omwonenden. Tegelijkertijd constateert LTO Nederland dat er nog veel noodzakelijke kennis ontbreekt.

“Het is zaak om de hiaten in die kennis zo snel mogelijk te dichten. De sector is bereid daarin te investeren. We doen hiervoor ook een beroep op de overheid”, aldus Jeannette van de Ven, LTO portefeuillehouder Gezonde dieren. “Zolang die kennis ontbreekt, lopen ondernemers de kans dat ze investeren in verkeerde technieken of methoden die uiteindelijk weinig effect hebben. Dat moet voorkomen worden.”

Geitenhouderijen

Uit het jongste onderzoeksrapport komt naar voren dat omwonenden rond geitenhouderijen een grotere kans op longontsteking hebben. De exacte bron hiervan is echter onbekend. Het rapport laat zien dat er rondom geitenhouderijen jaarlijks 89 extra gevallen van longonsteking per 100.000 inwoners worden gevonden, wat neerkomt op 5,4% extra patiënten. Bij pluimvee ligt dat percentage op 7,2. De conclusies dat er minder allergieën voorkomen in de buurt van veehouderijbedrijven blijft overeind.

Gezamenlijk onderzoek

Om meer inzicht in de situatie te krijgen, is het van belang om samen met de overheid onderzoek op te zetten naar de bron van de risico’s. Om te bezien of de risico’s toe of afnemen is er óók een analyse van de huisartsengegevens uit de periode 2014-2016 nodig. Dit kan het komende half jaar gedaan worden. De sector pleit voor onderzoeken die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden en effectief zijn om meer inzicht te geven in de risico’s.

Ketenvisie

Ook zetten LTO vakgroep Melkgeitenhouderij en de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO) zich het komende half jaar samen in om te komen tot een ketenvisie. Jeannette van de Ven, tevens bestuurder LTO vakgroep Melkgeitenhouderij: “In die periode willen we samen met de overheid onderzoek doen naar de oorzaak van de effecten van onze sector op de volksgezondheid. In de toekomstvisie nemen we ook dierenwelzijn en schaalgrootte van de bedrijven mee. “

De pluimveesector heeft inmiddels een regiegroep opgericht én een plan van aanpak uitgewerkt om de uitstoot van fijnstof de komende jaren te minimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.