Nieuws

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zal zich blijven verzetten tegen de Wet veedichte gebieden, die staatssecretaris Martijn van Dam wil invoeren om de veehouderij in Nederland te reguleren.

POV is voornemens een onafhankelijk onderzoeksbureau opdracht te geven om onderzoek te doen naar endotoxines en aantoonbare relaties tussen volksgezondheid en de varkenshouderij.

Uit het vorige week verschenen rapport ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) aanvullende studies’, blijkt dat er geen verband is tussen ziekteverwekkers in een varkenshouderij en de gezondheid van mensen in de omgeving.

Geen verband

In de studies die zijn gedaan in aanvulling op het eerste VGO-onderzoek, is te lezen dat er geen verband is tussen ziekteverwekkers in een varkenshouderij en de gezondheid van mensen in de omgeving. Hepatitis E infecties en de resistente ESBL-bacteriën en clostridium difficile komen volgens het onderzoek net zo vaak voor bij mensen die dichtbij veehouderijen wonen als mensen die daar verder vandaan wonen. Er is volgens de onderzoekers dan ook geen effect te verwachten dat deze ziekteverwekkers vanuit varkenshouderijen worden overgebracht.

Geen relatie

“De Wet veedichte gebieden baseerde zich in eerste instantie op de relatie van veehouderijen tot de volksgezondheid. Maar in het eerste onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) kon volgens POV al niet worden aangetoond dat varkenshouderijen schadelijk zijn voor de gezondheid van omwonenden. Het aanvullend VGO-onderzoek toont die relatie opnieuw niet aan”, zeggen voorzitter Ingrid Jansen en vicevoorzitter Eric Douma van de POV.

Zorgen

“Natuurlijk nemen wij zorgen van burgers die in een gebied wonen waar veel veehouderij is, serieus”, zeggen Jansen en Douma. POV wil dan ook wel in gesprek met overheden en burgerpartijen om te kijken op welke manier het leefklimaat wel verbeterd kan worden voor iedereen. “Echter, zowel in het VGO-onderzoek als in de aanvullende studies wordt nergens aangetoond dat varkenshouderijen ziekteverwekkers of ziekte-overbrengers zijn. Zelfs het RIVM stelt dat nog meer onderzoek nodig is”, aldus Jansen en Douma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.