Nieuws
mestbewerking

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft zowel mondeling als schriftelijk inspraak geleverd bij het Rondetafelgesprek over mestfraude in de Tweede Kamer. POV stelt dat de kern van het probleem niet mestfraude is. Het probleem is volgens de organisatie een systeem waar niet mee te werken valt in de praktijk.

Volgens POV klopt het systeem van wegen en bemonsteren niet in Nederland en moet het op de schop. “Het is bij een niet functionerend systeem onterecht dat veehouders en mesttransporteurs continu worden afgeschilderd als ‘fraudeurs’. De mestwetgeving is in Nederland te ingewikkeld en kostbaar. Eén vinkje verkeerd op een formulier zetten, wordt direct betiteld als fraude”, stelt de organisatie.

Praktijk

De praktijk is dat RVO boeren controleert op basis van de mineralenbalans. De rekensom die wordt gehanteerd is: beginvoorraad + productie – afgevoerde mest = eindvoorraad. Fosfaat en stikstof in de afgevoerde mest worden bepaald op basis van wegen en bemonsteren. Dit systeem voldoet volgens POV niet aan de wettelijke nauwkeurigheidsvereisten. Dit resulteert vaak in situaties dat de mestput weliswaar leeg is, maar op papier nog afgevoerd moet worden.

Afwijkingen

Al sinds het Minas-tijdperk lopen er procedures tegen het systeem van wegen en bemonsteren. Er worden stelselmatig afwijkingen gevonden van meer dan 15 procent. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan, in opdracht van het ministerie, die bewijzen dat het systeem van wegen en bemonsteren grote afwijkingen laat zien.

Eenvoudiger

POV roept op om de kern van het probleem aan te pakken. Het systeem moet simpeler: minder administratie en minder papierstromen, betrouwbare methodes voor het vaststellen van gewicht en gehaltes én meer ruimte voor afspraken tussen producent en ondernemer.

Mestverwaarding

Ook riep POV tijdens het Rondetafelgesprek om in te zetten op een beter beleid betreffende mestverwaarding. “De sector heeft al jaren te maken met een beperkend en een beklemmend beleid. Producten uit mestverwerking hebben maar weinig beleidsruimte om in Nederland daadwerkelijk toegepast te worden. We hebben ruimte nodig voor dunne fractie varkensmest en mineralenconcentraten uit omgekeerde osmose of andere technieken”, aldus de POV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.