Nieuws
antibiotic
Sales of antibiotics for animal health purposes have dropped 34,6 percent over the last ten years.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft de faculteit Diergeneeskunde opdracht gegeven voor een onderzoek naar kritische succesfactoren (KSF) bij voorschrijven van antibiotica door dierenartsen.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (knmvd) heeft hiervoor samen met de faculteit Diergeneeskunde een onderzoeksvoorstel opgesteld. Momenteel lopen er al dergelijke onderzoeken in de pluimvee-, varkens- en vleeskalversector naar KSF voor veehouders.

Antibioticareductie

Door het antibioticabeleid van de afgelopen jaren is de focus in de veehouderij steeds meer komen te liggen op de preventie van dierziekten. Een scala aan maatregelen en initiatieven heeft het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij aanzienlijk verminderd. De recente rapportage van de Autoriteit Diergeneesmiddelen laat zien dat ook in 2016 de veehouderij in staat is gebleken het antibioticagebruik verder te reduceren.

Dierenwelzijn

Een restrictief gebruik van antibiotica kan echter in een aantal gevallen op gespannen voet staan met diergezondheid en dierwelzijn en productiviteit. Daarnaast zijn er soms grote verschillen zichtbaar in antibioticagebruik tussen bedrijven. Daarom is het belangrijk inzicht te krijgen in welke antibioticareductie haalbaar is (ethisch, economisch, praktisch), waar dit nog kan en op welke wijze.

Haalbaarheidsonderzoek

Via de projecten KSF worden in opdracht van het ministerie van EZ momenteel verschillende onderzoeken uitgevoerd waarbij wordt geprobeerd antwoord te vinden op de vraag welke antibioticareductie verder haalbaar zou zijn in verschillende diersectoren en op welke wijze, rekening houdend met ethische, economische en praktische aspecten.

Gerelateerd:

Dalende lijn antibioticagebruik diersectoren zet door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.