Nieuws
trade agreement

De Europese Commissie komt met een nieuw actieplan tegen antimicrobiële resistentie. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Onlangs werd al bekend dat het antibioticagebruik in de Nederlandse diersectoren in 2016 bleef dalen. Het Vlaamse Amcra maakte bekend dat het gebruik van antibiotica bij dieren in Vlaanderen vorig jaar met 4,8 procent is gedaald.

Het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw weet te melden dat de strijd tegen antimicrobiële resistentie op verschillende niveaus wordt opgevoerd. De Europese Commissie noemt antimicrobiële resistentie (AMR) een “groeiende bedreiging” die jaarlijks verantwoordelijk is voor 25.000 doden en 1,5 miljard euro schade in de EU.

Actieplan

In navolging van het eerste Europese AMR-plan, dat liep van 2011 tot 2016, wordt nu een nieuw actieplan gelanceerd. Het plan omvat richtlijnen ter bevordering van verstandig gebruik van antimicrobiële stoffen bij mensen. Bedoeling is dat de aanbevelingen een aanvulling vormen op de nationale regelgeving.

Pijlers

Het plan van de Europese Commissie bestaat uit ruim 75 maatregelen op basis van drie pijlers: het moet van de EU een voorloper maken in de strijd tegen resistentie, het moet onderzoek, ontwikkeling en innovatie stimuleren, en het moet de internationale agenda sterker bepalen.

Bedreiging

“Antimicrobiële resistentie vormt wereldwijd een toenemende dreiging, en als we nu niet vastberaden optreden, kan die tegen 2050 meer sterfgevallen dan kanker veroorzaken”, vertelt Vytenis Andriukaitis, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, op de website van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. “De ambitieuze agenda die ik voorstel is gericht op maatregelen op belangrijke terreinen met de hoogste toegevoegde waarde voor EU-landen. Door verstandig gebruik van antimicrobiële stoffen bij mens en dier te bevorderen, het toezicht te consolideren, gegevens beter te verzamelen en onderzoek te stimuleren, wil ik van de EU een regio met beste praktijken maken die de wereldwijde agenda inzake AMR in onze steeds sterker verbonden wereld kan bepalen.”

Lees het volledige bericht hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.