Nieuws

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil dat de stikstofonderdelen uit de Verordening Natuurbescherming van tafel gaan, als Provinciale Staten van Noord-Brabant de veehouderijplannen a.s. vrijdag goedkeuren. Deze onderdelen zijn gebaseerd op het Stikstofconvenant.

Het convenant is volgens POV niet meer (rechts)geldig omdat de provincie het convenant, met de nieuwe voorstellen op 14 juni eenzijdig heeft opgezegd.

Rechtsgeldig

De stikstofonderdelen uit de Verordening Natuurbescherming zijn gebaseerd op het Stikstofconvenant. Aangezien de provincie, met de nieuwe voorstellen, haar ‘handtekening’ ook onder het oorspronkelijke stikstofconvenant heeft verwijderd, is dit convenant volgens POV niet meer (rechts)geldig. Overigens heeft de POV als collectief nooit haar handtekening gezet onder dit convenant.

“De overheid bevestigt met de nieuwe voorstellen, die op 14 juni als ‘compromis’ werden gepresenteerd, wederom het beeld van een onbetrouwbare partner”, zegt voorzitter Ingrid Jansen van de POV.

Ammoniakonderzoek

De provincie weigert ook een baanbrekend wetenschappelijk onderzoek over ammoniak, dat onlangs door internationale wetenschappers is bevestigd, te betrekken bij de besluitvorming. Uit dit onderzoek blijkt volgens POV klip en klaar dat het ammoniakbeleid niet effectief is. “Veehouders hebben desondanks wel tientallen miljoenen euro’s moeten investeren, om aan regelgeving te voldoen, die – naar nu blijkt – is gebaseerd op een verkeerd milieubeleid”, zegt Jansen. “Het is dan ook niet meer dan logisch dat de stikstofonderdelen uit de Verordening Natuurbescherming helemaal van tafel gaan”, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Gerelateerd:

NH3 Coalitie wil herziening ammoniakbeleid
Brabant presenteert maatregelen mestbeleid
ZLTO: ‘Plannen provincie Noord-Brabant desastreus’
POV teleurgesteld in Brabantse plannen
Agrifirm vreest precedentwerking door Brabantse plannen
NH3 Coalitie waarschuwt voor rechtsgang vele veehouders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.