Nieuws

Varentje Azolla te gebruiken als veevoer

De fusie maakt Barentz sterk op het gebied van dierlijke eiwitten

Promovendus Paul Brouwer van de Universiteit Utrecht deed onderzoek naar het drijvend varentje Azolla (kroosvaren) als potentieel duurzaam gewas voor de productie van voedsel, brandstoffen of materialen. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat Azolla prima geschikt is als veevoer en als grondstof voor biodiesel en bio-based chemicaliën.

Net als andere varens plant Azolla zich voort door middel van sporen in plaats van zaden, een biologisch proces waar nog weinig van bekend was. Brouwer ontdekte dat het niet mogelijk is om de sporen van Azolla te bewaren door ze te drogen, maar wel door ze te bevriezen bij -80°C.

Eiwitrijk

Azolla bevat veel eiwitten die ideaal te gebruiken zijn als veevoer of zelfs voedsel. De plant is echter matig verteerbaar, waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van tannines. Brouwer ontwikkelde methoden om eiwitten te onttrekken uit de plant, zonder tannines. Ook ontdekte hij een gen dat waarschijnlijk zorgt voor de productie van deze tannines. Het verwerken van de biomassa of veredelen van de plant brengt het gebruik van Azolla als eiwitvoer een stap dichterbij.

Doorlopend oogsten

Door het hele seizoen te oogsten kan Azolla veel opbrengst leveren. Als doorlopend een deel van de teelt geoogst wordt kan Azolla hard groeien, tot 35 ton droge stof per hectare per jaar. Brouwer slaagde erin om deze opbrengst te verhogen naar 48 ton droge stof door extra CO2 toe te voegen. Bij ‘normale’ CO2-concentraties in de atmosfeer leveren de symbiotische cyanobacteriën alle stikstof die nodig is om Azolla snel te laten groeien. Azolla heeft hierdoor geen enkele vorm van stikstofbemesting nodig.

Door bio-raffinage toe te passen kan Azolla bovendien naast eiwitrijk voer ook dienen als grondstof voor biodiesel en bio-based chemicaliën. Brouwer hoopt vrijdagavond 7 juli te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.