Nieuws

Voorjaarskuilen 2017: een goed voorjaar

voederwaarde gras- en maiskuil eerder bekend

De voederwaarde van de eerste sneden voorjaarskuilen ziet er goed uit. Dat meldt Eurofins Agro. Het heeft dit voorjaar minder geregend wat resulteert in minder uitspoeling van onder andere stikstof dan in 2016. Het gras is goed gegroeid en de eerste snede kuilen hebben een hoger ruweiwitgehalte dan vorig jaar, met gemiddeld 178 g/kg.

Robin Wolf, productmanager veehouderij bij Eurofins Agro, verwacht dat de voederwaarde van de tweede snede ook goed zal uitpakken: “Dat hebben we al gezien in de vers gras data, die bleef mooi op peil. Het gras houdt de hoge voederwaarde goed vast”, licht hij toe.

Hoog penseiwitgehalte

“De vroeg-gemaaide voorjaarssnedes leveren wel pittige kuilen op”, zegt Robin Wolf: “De kuilen zijn snel verteerbaar en hebben een hoog penseiwitgehalte, zeker als er vóór 15 mei gemaaid is.” Gras dat is ingekuild in de tweede helft van mei heeft een optimaal Penskarakter, met gemiddeld een goed penseiwitgehalte en een optimale afbraaksnelheid.

Droogte

Ook na de eerste snede was het warm en droog. Halverwege juni was het af en toe zelfs heet, met 30 graden of meer. In de loop van dit voorjaar loopt het drogestofgehalte van de mei-kuilen al duidelijk op. De tweede snede is ingekuild met een nog hoger drogestof gehalte en zal waarschijnlijk trager verteren, verwacht Wolf: “De eerste kuiluitslagen van de tweede snede wijzen daar ook op.”

Fosforgehalte

Meer ruweiwit in de eerste snede voorjaarskuilen betekent meestal ook hogere P-waarden en dat zien we dit jaar ook terug, vertelt Wolf: “Het fosforgehalte in de voorjaarskuilen is tot nu toe 3,9 gram P per kg, dat is 0,1 gram/kg meer dan in 2016.” De beschikbaarheid van het fosfor is ook hoog. “Dit is voor heel Nederland wel iets om rekening mee te houden”, waarschuwt Wolf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.