Nieuws
fipronilcrisis

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt er rekening mee dat het aantal legpluimveebedrijven dat vanwege de fipronil-zaak uit voorzorg wordt geblokkeerd oploopt tot bijna 200.

De basis voor die schatting vormt de klantenadministratie van het Barneveldse bedrijf ChickFriend dat een bloedluisbestrijding uitvoerde met een middel dat mogelijk fipronil bevatte. Met deze bedrijven heeft de NVWA eind vorige week zowel telefonisch als schriftelijk contact gezocht. Nog dezelfde dag is er een monsternemer op bezoek geweest om stal, kippen en mest te bemonsteren.

Vanaf begin deze week zullen de eerste resultaten van de monsternames bekend zijn, waaruit blijkt of er al of niet sprake is van een fipronil-besmetting op het bedrijf.

Blokkade

Wanneer van een bedrijf slechts één stal behandeld is met het middel dat mogelijk fipronil bevatte, wordt in principe het hele bedrijf geblokkeerd. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt wanneer de ondernemer via zijn administratie kan aantonen dat andere stallen niet werden behandeld en dat alle productstromen uit de verschillende stallen streng worden gescheiden.

Als de geteste eieren van een bedrijf een gehalte hebben boven de maximale residulimiet van 0,005 milligram fipronil per kilo, mogen de eieren niet meer worden afgezet voor humane consumptie. De eerste resultaten van analyses duiden erop dat maanden na toediening fipronil nog aantoonbaar is in eieren. Het is mogelijk dat het middel tot 8 maanden aantoonbaar is in het buikvet van leghennen.

Monstername

De NVWA kan 2 dagen na binnenkomst van het monster aangeven of de limiet is overschreden. Wanneer het gehalte fipronil in de eieren boven de norm ligt, is de pluimveehouder verplicht om zijn afnemers te informeren, in binnen- en buitenland. Als er eieren voorafgaand aan een positieve uitslag zijn verkocht, dan is een pluimveehouder verplicht hierover melding te doen aan de NVWA. De eieren moeten tot en met het winkelschap uit het handelskanaal worden gehaald.

Meer informatie is te vinden op de website van de NVWA.

1 reactie op “200 pluimveebedrijven geblokkeerd vanwege fipronil

  1. Dick schreef:

    Omdat ik nog een aantal dozen met eieren heb staan, wil ik graag zo snel mogelijk weten, welke bedrijf besmet is geraakt door het gebruik van fipronil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *