Nieuws

Ei-codes besmette bedrijven zijn bekend

Alle ei-codes van bedrijven waar de afgelopen week fipronil in eieren is gevonden zijn donderdagavond gepubliceerd op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om 138 ei-codes afkomstig uit de groep van 180 bedrijven waarnaar onderzoek is gedaan.

De bedrijven waarvan de eicodes op de site zijn gepubliceerd blijven geblokkeerd. De eieren van deze bedrijven zijn uit de schappen gehaald door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Verhoogd risico

Van alle ei-codes is er een die een acuut gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Deze code (2-NL-4015502) staat duidelijk vermeld op de NVWA-site. Daarnaast zijn er 59 ei-codes van eieren die een dusdanig verhoogd fipronil-gehalte hebben waardoor ze beter niet door kinderen kunnen worden gegeten. Tot nu toe ging het om 27 ei-codes.

Consumenten kunnen de lijst met ei-codes raadplegen zodat zij kunnen zien of bijvoorbeeld eieren die zij nog in de koelkast hebben deze ei-code hebben. De ei-codes kunnen consumenten op het ei vinden. Voor alle andere eieren geldt dat er geen aanleiding is consumenten af te raden deze te eten.

Vrijgeven pluimveebedrijven

Vorige week woensdag zijn de bedrijven die bij het onderzoek zijn betrokken geblokkeerd voor eieren, leghennen en mest. Inmiddels is uit de monsters van 19 bedrijven gebleken dat er geen fipronil in de eieren aanwezig was. Deze bedrijven zijn inmiddels weer vrijgegeven. De overige bedrijven waarvan nu de eicodes op de site zijn gepubliceerd blijven vooralsnog geblokkeerd.

Vervolg

Wanneer sprake is van bedrijven met meerdere stallen waarbij een of meer stallen besmet zijn met fipronil en andere stallen ‘schoon’ zijn gebleken, zal zo snel mogelijk worden bekeken of deze ‘schone’ stallen vrijgegeven kunnen worden. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat pluimveehouders moeten kunnen garanderen dat de eierstromen gescheiden blijven. Wanneer zo’n ‘schone’ stal wordt vrijgegeven, wordt dit in het overzicht op de NVWA-site aangepast.

Onderzoek

De geblokkeerde pluimveehouders zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken van hun stallen. Er zijn ook nog steeds pluimveebedrijven die zich zelf melden bij de NVWA met de mededeling dat er waarschijnlijk fipronil is gebruikt in hun bedrijf. Deze bedrijven zullen worden onderzocht.

Gerelateerd: Ei-codes besmette bedrijven vandaag gepubliceerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *