Nieuws
fipronilcrisis

“Bijzonder schadelijk voor het consumentenvertrouwen en een ramp voor de sector.” Zo omschrijft Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, de crisis rond de vondst van fipronil in Nederlandse eieren.

“We werken keihard om het vertrouwen van consumenten terug te winnen. Besmette eieren worden vernietigd, stallen worden schoongemaakt, eieren worden ontdaan van fipronil en de eindcontrole is streng. Er gaat geen ei naar de consument dat niet aan de eisen voldoet.”

“Helaas gebeuren er soms echter dingen waar ondernemers en sector geen enkele invloed op hebben”, aldus Hubers. “Zoals het illegaal toevoegen van fipronil aan een legaal middel tegen bloedluis. Dat is wat hier gebeurd is.”

Compensatie

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, deelt die analyse van Hubers. “Geen enkel pluimveebedrijf mag door deze crisis omvallen. Daar zullen we ons tot het uiterste voor inspannen.” LTO gaat onder meer de juridische stappen richting ChickFriend, de vermoedelijke bron van fipronil, coördineren. Calon benadrukt dat de getroffen pluimveehouders recht hebben op een volledige compensatie voor de schade die ze lijden door de blokkering van hun bedrijf, het moeten vernietigen van eieren en de wegvallende productie. “Dat moet vergoed worden.”

Verwarring

Deze week ontstond er veel verwarring over de veiligheid van de Nederlandse ei. Hubers: “Die verwarring was niet nodig geweest.” De strategie vooraf was helder: alle 180 bedrijven die sinds 1 januari zaken hebben gedaan met ChickFriend direct blokkeren. Vervolgens eieren van deze bedrijven onderzoeken en pas wanneer de eieren aan alle normen voldoen, bedrijven weer vrijgeven. Maar in de uitleg naar de consument is heel veel ruis ontstaan, constateert Hubers. “Een zeer spijtige, schadelijke gang van zaken.”

Protocollen

Achter de schermen werkt LTO/NOP ondertussen hard aan protocollen om geblokkeerde bedrijven zo snel mogelijk ‘vrij’ te krijgen zodat ze weer eieren kunnen leveren. Hubers: “Fipronil mag nooit meer een issue worden. Consumentenvertrouwen is voor ons van vitaal belang. Deze crisis gaat niet alleen over de getroffen bedrijven, het raakt ook de overige tachtig procent legpluimveebedrijven in Nederland waar gebruik van fipronil überhaupt nooit aan de orde is geweest. Ook voor deze bedrijven staan we pal.”

Gerelateerd: Ei-codes besmette bedrijven zijn bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *