Nieuws

‘Edamame soja van eigen bodem heeft potentie’

1

Dutch Soy uit Dronten introduceert verse soja van Hollandse bodem. Door de hoge opbrengst, tot wel 7 ton per hectare, heeft de peulvrucht de potentie om bij te dragen aan een kleinere afhankelijkheid van de import van eiwit.

Deze verse soja, wat eruit ziet als een groen boontje, staat beter bekend als Edamame. Het eerste kratje Hollandse Edamame wordt op 30 augustus gepresenteerd tijdens de International Europe Soya Open Field Day 2017 .

Sojaverklaring

De introductie door Dutch Soy komt 3 weken nadat Nederland, samen met 12 andere EU-lidstaten een sojaverklaring ondertekende. Hiermee onderstreept Nederland de ambitie om minder afhankelijk te worden van de soja import en de non-gmo teelt in eigen land aan te sporen.

Sojateelt

Peter Strijk, oprichter van Dutch Soy, stortte zich 4 jaar geleden op de teelt van Nederlandse soja. In eerste instantie richtte hij zich op de traditionele droge sojaboon, na verwerking toepasbaar als ingrediënt voor bijvoorbeeld veevoeder.

Door de vaak vochtige omstandigheden tijdens de oogst bleek het succesvol oogsten van de boon lastig. Door deze weersomstandigheden kan dit leiden tot ongewenst grote variaties in opbrengst en kwaliteit. Voor Strijk was dit aanleiding om zich vanaf 2014 toe te leggen op de teelt van de verse sojaboon.

Bron: Dutch Soy

1 reactie op “‘Edamame soja van eigen bodem heeft potentie’

  1. Marloes schreef:

    Dan zou fantastische zijn om het niet meer te hoeven importeren vanuit het oogpunt mileu. Maar zal het ook net zo lekker smaken!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.