Nieuws

SecureFeed breidt risicoanalyse naar fipronil uit

feed safety

Na berichtgeving in de media vrijdagochtend, breidt SecureFeed haar monitoringsplan met betrekking tot fipronil verder uit. Dit ondanks het feit dat uit een inventarisatie van SecureFeed in samenwerking met haar deelnemers en hun leveranciers blijkt dat dit insecticide geen risio vormt in diervoeders of grondstoffen daarvoor.

Media berichtten vrijdagochtend dat een bedrijf uit het Brabantse Mill verdacht wordt van het toevoegen van fipronil in diervoeders. Dit bedrijf maakt echter geen onderdeel uit van de lijst met goedgekeurde leverancier-product-combinaties, waar deelnemers van SecureFeed zaken mee mogen doen.

Risicoanalyse

De analyse op fipronil maakt deel uit van het monitoringsplan sinds de start van SecureFeed in 2015. SecureFeed riep haar deelnemers al eerder op desondanks waakzaam te zijn op de aanwezigheid van fipronil bij het gebruik van pluimveeproducten als diervoedergrondstof. Ook scherpte SecureFeed haar risicoanalyse van pluimveeproducten (pluimveevet en ei-producten) uit voorzorg aan, gelet op de actuele ontwikkelingen met betrekking tot fipronil.

Verklaringen

SecureFeed heeft de bij haar geregistreerde leveranciers van deze producten gevraagd om te verklaren dat hun producten voldoen aan de wettelijke eisen met betrekking tot fipronil. Zij delen actief hun analyseresultaten met SecureFeed. Dat geldt ook voor deelnemers van SecureFeed, die bij de aankoop van alle pluimveeproducten uit voorzorg monsters (lieten) analyseren op aanwezigheid van fipronil.

Dega-16

Al eerder kwam een signaal dat dega-16 een toepassing als diervoederadditief zou hebben. Dega-16 is het product waaraan fipronil werd toegevoegd bij het bestrijden van bloedluis bij legpluimvee. Dit product heeft echter ook geen erkenning voor gebruik in de gecertificeerde diervoederketen. Bij de uitbreiding van haar risicoanalyse zal SecureFeed nagaan of nog meer diervoedergrondstoffen op fipronil moet worden geanalyseerd.

Het volledige bericht van SecureFeed leest u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *