Nieuws

Producentenvertrouwen piekt

producentenvertrouwen

Het producentenvertrouwen steeg van 5,4 in augustus naar 8,5 in september, maakt het CBS bekend. Hierdoor zijn de dalingen in de voorgaande twee maanden meer dan gecompenseerd. Het producentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in 9,5 jaar.

Boven gemiddeld

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in september vooral positiever over de productie in de komende drie maanden. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verbeterde. Het oordeel van de producenten over hun orderportefeuille veranderde nauwelijks.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in september 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

producentenvertrouwenAl voor de tiende maand op rij zijn ondernemers in alle deelbranches positief. Het meest positief in september waren de producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie. De metaalindustrie en voedings- en genotmiddelenindustrie zijn relatief gezien een stuk minder positief, maar nog altijd optimistischer ten opzichte van de achterliggende periode.

Industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 3 procent hoger dan in juli 2016. De stijging is iets minder hoog dan in juni. Al bijna twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de elektrische-apparatenindustrie groeide het sterkst.

Duitse vertrouwen daalt

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten daalde in september. In de twee voorgaande maanden bereikte het vertrouwen nog recordhoogtes. De producenten waren vooral minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in juli 4,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.