Nieuws

Goed drinkwater is essentieel om gezond en efficiënt te kunnen produceren. Om deze reden heeft ForFarmers het afgelopen jaar de waterkwaliteit in proceswatersystemen op pluimveebedrijven laten onderzoeken. Voor bedrijven waar de waterkwaliteit onvoldoende is, stelt ForFarmers een plan van aanpak op gericht op een betere waterkwaliteit en daarmee betere dierprestaties.

In totaal zijn er 446 watermonsters in pluimveestallen verzameld. Van al deze monsters is het aantal kolonievormende eenheden vastgesteld. Dit geeft een kiemgetal van gisten, schimmels en verschillende bacteriën.

Wisselende kwaliteit

Van 62% van alle watermonsters was de kwaliteit goed. Van de monsters uit de legsector had 47% een goede kwaliteit, van de vleeskuikensector 67% en van de ouderdierensector 80%.

De waterkwaliteit in proceswatersystemen is niet goed als te hoge concentraties organisch materiaal worden aangetroffen. Van alle watermonsters heeft 9% een te hoge concentratie schimmels, 13% een te hoge concentratie entero-bacteriën, 3% een te hoge concentratie E-coli en 12% een te hoge concentratie gisten.

Invloed op dierprestaties

Het is zeer belangrijk om de waterkwaliteit in proceswatersystemen te weten en dus te meten. Wanneer het aandeel gisten en schimmels te hoog is, kan dit effect hebben op het aantal toxines in de waterleiding en zal minder water opgenomen worden vanwege een verandering in smaak. Een te hoog aantal bacteriën werkt vervuilend en belast het dier. Zo kan de waterkwaliteit direct invloed hebben op de dierprestaties.

Reiniging

Daarom is een goede reiniging van het proceswatersysteem in de agrarische sector zeer belangrijk. Behandeling van het water met een organisch zuur is ook een optie. Als de pH van 7 verlaagd wordt naar 3.8 komt de groei van gisten, schimmels en bacteriën stil te liggen.

Verbeterplan

De voeradviseurs van ForFarmers worden, onder andere via ForFarmers Poultry Academy, getraind op het herkennen van signalen die duiden op een minder goede waterkwaliteit. Nu de waterkwaliteit bij een groot aantal klanten bekend is, zal ForFarmers samen met de bedrijven waar de waterkwaliteit niet op orde is een plan van aanpak opstellen. Doel is dat de waterkwaliteit verbetert en daarmee ook de dierprestaties.

1 reactie op “ForFarmers richt zich op waterkwaliteit proceswatersystemen

  1. HJ schreef:

    Nu is het dan de vraag in hoeverre een oplossing om water te behandelen of te desinfecteren waardoor het CFU getal zodanig laag wordt gehouden dat het bijdraagt aan de gezondheid en dus welzijn van het dier. Verbeterde ‘dierprestaties’ zijn daarvan uiteraard een positief gevolg.
    UV desinfectie is wellicht een rendabele optie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.