Nieuws
fumonisine
Fumonisine komt het meest voor in Europese granen van oogst 2020 blijkt uit een mycotoxine analyse van Alltech.

Bemefa, KVBM en Synagra voeren al verscheidene jaren monitoring uit op de aanwezigheid van mycotoxines in tarwe, gerst, rogge, haver, triticale en spelt, zo dicht mogelijk na de oogst (early warning). Het eindrapport werd vorige week gepubliceerd. Er zijn 353 stalen onderzocht: 60% daarvan was tarwe; 30% was gerst. De meest voorkomende origines zijn België en Frankrijk. De resultaten van de oogst 2017 zijn over het algemeen gunstiger dan in 2016. In 40% van de stalen werden 1 of meerdere mycotoxines gedetecteerd (2016: 64%; 2015: 34%;).

De resultaten van het eindrapport:

DON

  • 90% van de resultaten hebben een waarde die lager is dan de detectielimiet van 300 ppb;
  • geen enkel resultaat overschrijdt de waarde van 1.250 ppb voor DON in onbewerkte granen (levensmiddelen);
  • geen enkel resultaat overschrijdt de waarde van 8.000 ppb voor DON bij granen (en graanproducten – feed).

Zearalenon (ZEA)

  • Richtwaarde bij granen (en graanproducten) is 2.000 ppb (levensmiddelen: 100 ppb);
  • 99% van de resultaten hebben een waarde die lager is dan de detectielimiet;
  • De 1% van de stalen waarin ZEA werd gedetecteerd betreft tarwe en gerst.
  • De maximaal teruggevonden waarde bedraagt 98 ppb (tarwe van Vlaamse origine met bestemming feed).

T-2 en HT-2

  • De indicatieve waarde voor graanproducten voor diervoeders en mengvoeders bedraagt 500 ppb, voor gerst (food) is dit 200 ppb;
  • De maximaal gedetecteerde waarde bedraagt 1.193 ppb (gerst met afkomst België en bestemming feed).

Aflatoxine B1, Fumonisine B1 en Fumonisine B2

  • De gehalten liggen alle onder de detectielimiet.

Conclusie

In het rapport wordt de volgende conclusie getrokken: “De resultaten van de oogst 2017 zijn globaal gezien gunstiger dan de resultaten van de oogst 2016 en liggen in lijn met de resultaten van de oogst 2015. Het is ook zeer belangrijk om oog te hebben voor de eventuele toename van mycotoxines tijdens de bewaring. De bovenstaande gegevens geven immers enkel een indicatie van de ‘veldmycotoxinelast’ op het moment van de oogst. Waakzaamheid blijft dus zeker geboden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.