Nieuws

Voederwaarde gras- en maiskuilen sneller bekend

voederwaarde gras- en maiskuil eerder bekend

Eurofins Agro heeft de onderzoeksduur van gras- en maiskuilen teruggebracht naar 4 werkdagen. Dat is een versnelling met 50% ten opzichte van vorig jaar. Analyse van mineralen en spoorelementen vraagt 3 dagen extra.

Verkorting van de onderzoeksduur is belangrijk omdat veehouders en hun adviseur steeds vroeger over de analyseresultaten willen beschikken. De voederwaarde-gegevens zijn nodig om een rantsoen te berekenen of om de juiste aanvullende voeders te kopen. “Het is een flinke uitdaging om binnen de wettelijke kaders een passend rantsoen te maken. Eind december wil je wel goed uitkomen met de BEX en de P-norm. Vroegtijdig inzicht in de samenstelling van de ruwvoer voorraad is dan essentieel”, zegt Robin Wolf, productmanager Veehouderij bij Eurofins Agro.

Onderzoeksduur

Om de onderzoeksduur te verkorten, heeft het laboratorium flink geïnvesteerd in de productielijn in Wageningen. Daardoor is de tijd tussen ontvangst van het monster én het versturen van de uitslag met 50% teruggebracht. De actuele onderzoeksduur voor gras- en maiskuilen is:

– alleen voederwaarde: 4 werkdagen

– voederwaarde + mineralen: 7 werkdagen

– voederwaarde + mineralen + spoorelementen: 7 werkdagen

De onderzoeksduur is gerekend vanaf het moment dat het monster bij het laboratorium wordt aangeleverd tot en met digitale verzending van het verslag. De tijd tussen monstername en aanlevering bij het lab is gemiddeld 1 dag.

Kwaliteitscontrole

“Die snelle onderzoeksduur halen we in 95% van de monsters”, aldus Wolf. In een paar procent van de monsters biedt de NIRS-techniek onvoldoende nauwkeurigheid. Hij legt uit: “In die gevallen analyseren we direct op de klassieke chemische manier. Zo’n analyse doen we twee keer per monster om absoluut zeker te zijn van de resultaten. We leveren altijd de hoogste kwaliteit voor de afgesproken prijs. NIRS als het kan, klassiek als het moet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *