Nieuws

Bezwaren tegen sojapatent afgewezen 

Op 11 oktober vond een hoorzitting plaats in de bezwaarprocedure tegen het patent van Monsanto op het selecteren van sojaplanten. De bezwaarcommisie van het EOB veegde de bezwaren tegen het verleende sojapatent van tafel.

De bezwaarprocedure werd gevoerd door Bionext, samen met partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds. Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext: “Deze uitspraak is heel teleurstellend. Hij maakt duidelijk dat het mogelijk blijft om klassieke veredelingsmethoden te patenteren. Deze uitspraak toont dat een patent op selectie van planten mogelijk blijft, terwijl op kruising en selectie geen patent kan worden verleend. Ook blijkt uit deze zaak dat het EOB nog geen hogere eisen stelt aan de inventiviteit van ‘uitvindingen’.”

Bionext en de partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds gaan in beroep tegen deze uitspraak.

Patent

In 2014 kreeg Monsanto een patent (EP 2134870) op het screenen en selecteren van sojaplanten op hun aanpassing aan verschillende klimaatomstandigheden Het gaat om circa 250 wilde en gekweekte soorten uit Azië en Australië. Met dit patent heeft Monsanto een monopolie gekregen op het toekomstig gebruik van honderden natuurlijke DNA-variaties in sojabonen. “Dit terwijl deze genetische diversiteit essentieel is voor de ontwikkeling van nieuwe sojarassen”, aldus Bionext.

Het bezwaar  van Bionext is onder meer gebaseerd op artikel 53b van het Europees Octrooiverdrag (EPC) dat het patenteren van essentieel biologische processen zoals kruisen en selecteren verbiedt. Eind juni is dit verbod nog aangescherpt. Het EOB besloot toen na jarenlange discussie om geen  patenten meer te verlenen op de producten van klassieke veredeling. Het bezwaar tegen het sojapatent is de eerste zaak die op basis van deze nieuwe regels beoordeeld zal worden.

Raaijmakers: “Het is echt absurd dat dit patent ooit verleend is. Hiermee komt de toepassing van  een groot deel van de natuurlijke variatie in sojarassen in handen van één bedrijf. Dit  belemmert de  klassieke veredeling van nieuwe sojarassen die bestand zijn tegen  klimaatverandering. Hoewel in de patentaanvraag allerlei technische termen gebruikt worden, is het duidelijk dat het hier gaat om klassieke veredeling. ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *