Nieuws

Een fraude-incident kan een bedrijf tot wel 15 % van zijn jaarlijkse omzet kosten. Hoewel concrete cijfers ontbreken, lijkt het aantal fraudegevallen in de diervoedersector toe te nemen. Dat meldt GMP+ International.

GMP+ International, eigenaar en beheerder van het GMP+ certificatieschema voor de diervoedersector, pleit voor meer bewustwording en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. “Ga zelf op onderzoek uit. Klopt iets niet, spreek de leverancier aan en zoek uit waar de fout vandaan komt.”

Training

GMP+ International organiseert op 14 december 2017 de training Grip op Gevaar. Deelnemers leren fraude te herkennen en krijgen handvatten aangereikt om er vat op te krijgen.

Alertheid geboden

“Bedrijven moeten altijd alert zijn”, vindt Johan den Hartog, directeur van GMP+ International. “Wordt een product aangeboden tegen een lagere prijs dan de marktwaarde, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Heb je het vermoeden dat niet is geleverd wat je hebt besteld of heeft het product een afwijkende kleur of geur, voer dan een analyse uit: kloppen de specificaties? Is er een andere transportroute gereden dan afgesproken? Ga zelf op onderzoek uit. Klopt iets niet, spreek de leverancier aan en zoek uit waar de fout vandaan komt.”

Impact

“Omstandigheden in een land of regio van herkomst kunnen bedrijven ertoe bewegen om fraude te plegen. Ook een hoge mate van corruptie en armoede verhoogt de kans op fraude. Bij twijfel kunnen bedrijven gericht onderzoek doen naar organisaties, bijvoorbeeld door te kijken naar onafhankelijke bronnen. Achterdocht is niet nodig”, zegt Den Hartog. “Alertheid wel. Fraude kan een enorme impact hebben op een bedrijf. De vraag ‘ben ik goed voorbereid?’ zou elk bedrijf zich dan ook continu moeten stellen.”

Lees het volledige bericht op de website van GMP+ International.

1 reactie op “GMP+: ‘Diervoederfraude gevaarlijk en kostbaar’

  1. henk grevers schreef:

    zolang het loont om als autowegboeven de gang laten gaan en de medewerkers op het boeren bedrijf niet echt naar worden geluisterd, dan komt het steeds weer terug. echt ik kan er een boek over schrijven. vleeskalveren hormonen in de saart spuiten is een heel klein voorbeeld. ik heb 45 jaar gewerkt als molenaar als direkteur als chauffeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.