Nieuws

Tijdens het LifeStart Symposium, georganiseerd door Trouw Nutrition, is uitgebreid aan bod gekomen welk effect metabolisch programmeren heeft op het gebied van voeding voor kalveren. De voordelen van een optimale ontwikkeling van kalf tot koe werden gevalideerd. Ook werd benadrukt dat de focus verlegd moet worden naar robuustheid op de langere termijn.

Het Symposium had als thema ‘Breaking down barriers: dairy heifer development beyond weaning growth’ en werd gehouden op de onderzoeksfaciliteit van Trouw Nutrition nabij Boxmeer. Partners uit de keten kregen uitleg over de LifeStart-benadering en hoe genexpressie al tijdens de eerste twee levensmaanden kan worden gereguleerd, waardoor een hogere levensproductie bij koeien kan worden bereikt.

Focus op eerste twee levensmaanden

Het LifeStart programma helpt melkveebedrijven een duurzaam hogere opbrengst te behalen door de unieke focus op de eerste twee levensmaanden. “Deze periode is cruciaal, omdat het is bewezen dat voeding van kalveren tijdens de eerste 60 dagen langetermijneffecten heeft op hun prestaties gedurende hun hele leven”, aldus Trouw Nutrition.

Eerste resultaten onderzoek

Een langlopend onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd door Leonel Leal laat de voordelen zien van de LifeStart aanpak op de korte en middellange termijn. Tot nu toe heeft de studie aangetoond dat vroegtijdige voedingsinterventies kunnen leiden tot vergaande metabolische aanpassingen van met name de energiestofwisseling en orgaanontwikkeling.

Tijdens het Symposium heeft  Leal data gepresenteerd die lieten zien dat het voeren van LifeStart-niveaus (1,2 kg/dag) van kalvermelk tot significant verschillende metabolische profielen leidt bij één week voor het spenen (49 dagen oud), ten opzichte van kalveren die een meer traditionele hoeveelheid kregen van 0,6 kg/dag.

Leal: “Wij hebben duidelijk bewijs dat toepassing van het LifeStart-programma voor het spenen tot significante veranderingen leidt in de metabolische profielen, bij diverse metabolische trajecten, tot en met een leeftijd van 11 maanden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.