Nieuws

Toepassen van Nieuw-Zeelandse principes bij beweiding leidt tot een hogere grasopbrengst. Dit komt naar voren uit een scriptieonderzoek uitgevoerd door Reinier van Leeuwen, student Melkveehouderij bij Van Hall Larenstein in Velp. De Nederlands-Vlaamse vereniging voor Weide- en Voederbouw (NVWV) beoordeelde zijn scriptie als winnaar van de NVWV-scriptieprijs. De prijs werd uitgereikt op donderdag 16 november tijdens de 171e themadag NVWV:  ‘Graslandkompas; geef richting aan graslandbeheer’ op Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

Opdracht vanuit het werkveld

Van Leeuwen heeft zijn stage en minor in Nieuw-Zeeland gedaan. Daarbij heeft hij veel kennis en ervaring opgedaan over de principes van weiden. Terug in Nederland wilde hij deze kennis verder uit te bouwen. De Heus Voeders gaf Van Leeuwen de opdracht voor deze scriptie. De Heus ondersteunt weidende veehouders.

Belangrijke uitkomsten

Uit het onderzoek kwamen een aantal belangrijke bevindingen naar voren over het beweiden door melkkoeien van een
perceel grasland:

• start met beweiden als de bovenste bladeren van het gras fris zijn en de onderste bladeren nog niet zijn afgestorven. Dat is bij 14-18 centimeter grashoogte, oftewel de hoogte van een bierflesje.
• gras mag niet korter dan 5 centimeter worden afgegraasd. Bij korter afgrazen heeft de grasplant te weinig energie om weer aan het groeien te komen. Het zal dan ook erg lang duren voordat er weer een hoeveelheid gras in het perceel staat. Ook dit is eenvoudig te meten, 5 cm is ongeveer de hoogte van een golfballetje.
• gras dat eenmaal is afgevreten en weer gaat groeien heeft rust nodig. Daarom moeten de koeien na 1 dag weiden uit een perceel zodat het gras kan gaan groeien. Door zo te beweiden kunnen de koeien veel voedzaam gras vreten en wordt er veel gras geproduceerd door het grasland.

Ander interessant punt was het in de namiddag of avond weiden van de koeien. Het gras bevat dan de meeste energie (suikers) en draagt daarmee bij aan een hogere productie van melk uit weidegras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.