Nieuws

Mineralencheck GD uitgebreid met fosfor

De Mineralencheck van de Gezondheidsdienst voor Dieren is uitgebreid met fosfor. Dat betekent dat melkveehouders nu via tankmelk eenvoudig inzicht kunnen krijgen in de fosforuitscheiding van hun koppel melkvee. Het is voor het eerst dat een dergelijke test in Nederland beschikbaar komt.

Met de toevoeging van fosfor staan er straks vijf mineralen op de uitslag van de Mineralencheck: jodium, selenium, zink, koper en fosfor. De uitslag vertelt of er teveel of juist te weinig mineralen worden gevoerd aan het melkvee, en helpt bij te sturen waar nodig.

Impact

Het afgelopen jaar had de fosfaatregelgeving een grote impact op de Nederlandse melkveehouderij. Door de strengere bemestingsnormen nemen de fosforgehaltes in krachtvoer af, wat op termijn ook effect zal hebben op het fosforgehalte in het ruwvoer. De uitdaging is de koeien hierbij gezond en productief te houden.

Gevolgen

Een langdurig te laag fosforgehalte in het rantsoen kan zorgen voor een verminderde voeropname, afname van het lichaamsgewicht en een lagere melkproductie. Om fosforgebrek te voorkomen is het van belang om de opname en uitscheiding van fosfor zo goed mogelijk in beeld te hebben.

Inzicht fosforuitscheiding

Fosfor dat via het rantsoen is opgenomen verlaat het lichaam voornamelijk via de melk en de mest. Op basis van de tot nu toe beschikbare gegevens worden momenteel veel rantsoenen op melkveebedrijven samengesteld met de aanname dat één liter melk één gram fosfor bevat. In werkelijkheid blijkt het fosforgehalte in tankmelk tussen bedrijven sterk te variëren.

Door in de rantsoenberekening gebruik te maken van het werkelijke fosforgehalte in de tankmelk, kunnen melkveehouders samen met hun voeradviseur en/of dierenarts de koeien beter op de norm voeren, zonder dat de diergezondheid en melkproductie door een mogelijk fosfortekort in gevaar komen.

Aantal metingen

Melkveehouders die zich aanmelden voor de Mineralencheck kunnen kiezen tussen twee, vier, of zes tankmelkmetingen per jaar. Momenteel maken ruim 2.600 melkveehouders gebruik van de mogelijkheid om op deze manier een optimum te bereiken in hun mineralenmanagement. In januari 2018 zien zij zonder extra kosten fosfor er automatisch bij staan op de uitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.