Nieuws

Eurocommissaris Cecilia Malmström (handel) noemt de weigering van pluimveevlees uit verschillende Europese lidstaten door Zuid-Afrika volledig in strijd met afspraken die het land heeft met de EU. Dat laat Malmström weten in reactie op schriftelijke vragen die Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) gezamenlijk stelden. De Eurocommissaris geeft ook aan dat de EU in gesprek is met Zuid-Afrika om de exportbelemmeringen zo snel mogelijk ongedaan te maken.

Naleving handelsregels

De Europese Commissie zegt zich via hoorzittingen en schriftelijke opmerkingen actief in te zetten voor naleving van de overeengekomen handelsregels. “Er moet snel actie worden ondernomen, want ondernemers zijn de dupe nu handelsafspraken met Zuid-Afrika niet nageleefd worden”, zegt Huitema. Hij doelt daarmee op de voortdurende blokkade van pluimveevlees uit verschillende EU-landen, waaronder Nederland, sinds de uitbraak van de vogelgriep (HPAI) eind 2016. Europese landen die wel toegang hebben tot de Zuid-Afrikaanse markt, worden belast met hoge heffingen.

Misbruikt

Opmerkelijk is vooral dat de Zuid-Afrikaanse autoriteiten pluimveevlees weigeren uit EU-landen die al lang zijn vrijverklaard van de vogelgriep, vindt ook Malmström. Schreijer-Pierik: “Maatregelen die zijn ingesteld in het kader van de volksgezondheid, worden nu misbruikt voor protectionistische doeleinden. Dat mogen we niet accepteren.” Ook Eurocommissaris Malmström ziet niet direct een juridische basis voor het importverbod en de hoge importheffingen op Europees pluimveevlees.

Beide Europarlementariërs zijn van mening dat de Europese Commissie tegenmaatregelen moet nemen als de Zuid-Afrikaanse overheid voet bij stuk houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.