Nieuws

Agrofoodpluim voor koeientuin

De Brabantse pioniersfamilie van Esch staat op het punt de volgende stap te zetten met de melkveehouderij. Deze maand beloont de provincie Noord-Brabant Arjan van Esch en vader Jan met de Agrofoodpluim voor hun vergevorderde plannen om een diervriendelijke, duurzame stal te realiseren: een ‘Koeientuin’.

Dierenwelzijn staat voorop bij de koeientuin. “Wij beschouwen de koe als een medewerker: maak je die blij, dan is dat goed voor je omzet”, licht Jan van Esch toe. De koeientuin is een open stal met planten en bomen, veel daglicht en ruimte. De vloer, die gemaakt is van speciale matten, is zacht en comfortabel, net als weidegrond.

Ambitieus

Vader en zoon van Esch maken samen de plannen voor de koeientuin en zijn ambitieus: “Wij willen een stapje verder gaan en kijken hoe we minder ammoniak uitstoten en meer verdienen met mest.” De vloermatten zorgen er namelijk voor dat urine en vaste mest niet samenkomen, en zo (idealiter) twee losse producten worden afgevoerd. Voor de ondernemer is dit een potentiële bron van nieuwe inkomsten. Die vaste mest en urine biedt een mogelijk alternatief voor kunstmest in de tuinbouw, vertelt Jan van Esch: “Daarvoor moet je wel beginnen bij de sluitende kringlopen op het agrarisch bedrijf. Door te denken in mogelijkheden en samen met de overheid zaken op een positieve manier regelen, gaan boeren creatief denken.”

Voor boer en samenleving

“Mensen die hier elke dag langsfietsen of op bezoek zijn, willen we betrekken bij het boerenleven”, aldus zoon Arjen. “Veel mensen weten niet wat er speelt op het boerenerf. Door ze straks een drankje op het terras naast de stal te bieden of bij de koeien en kalfjes te laten kijken, willen we meer bewustzijn creëren voor het agrarische leven.”

De ondernemers ontvangen de Agrofoodpluim voor een nog niet uitgevoerd plan – en dat is uniek. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: “Jan en Arjan zijn een inspiratiebron voor andere ondernemers en de samenleving. Door vol te gaan voor vernieuwing en de samenleving te laten zien hoe zij inzetten op dierenwelzijn, een sluitende keten en een bedrijf wat past in de omgeving, laten ze zien dat de moderne veehouder een toekomst heeft die bij Brabant past. Dat is niet gemakkelijk, maar door met elkaar in gesprek te blijven, kom je verder.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.