Nieuws
De productie van dierlijke eiwitten neemt wereldwijd toe. Dit gaat gepaard met een  toenemende concurrentie tussen diersoorten voor hun aandeel in de portemonnee van de consument en tussen exporteurs om toegang tot importbestemmingen. Het biedt zowel producenten als verwerkers talrijke kansen, aldus de Animal Protein Global Outlook 2018 van RaboResearch.
“De Rabobank verwacht dat de productie van eiwitten in alle regio’s toeneemt. De totale productietoename zal hierbij opnieuw het tienjarige gemiddelde voorbijgaan”, aldus Justin Sherrard, Global Strategist Animal Protein bij de Rabobank. “Deze sterke productietoename wordt voornamelijk aangedreven door Brazilië, China en de Verenigde Staten.”

Rundvlees en varkensvlees stijgen hardst

Onderverdeeld naar diersoorten draagt rundvlees samen met varkensvlees sterk bij aan de wereldwijde toename. Verwacht wordt dat de mondiale rundvleesproductie in 2018 voor het derde opeenvolgende jaar significant zal uitbreiden. De mondiale varkensvleesproductie zal naar verwachting ook aanzienlijk groeien, evenals de pluimveevleesproductie, zij het minder dan in 2017.
In de vissector blijft aquacultuur de toename van het visaanbod stimuleren. Duurzame groei in de vissector berust volledig op aquacultuur, al verwacht de Rabobank dat de wildvangstsector zich zal herstellen na de afzwakking van El Niño in 2017. Wat betreft specifieke sectoren is de zalmmarkt herstellende, zullen de visvoerprijzen stabiliseren en blijft de garnaalsector waarschijnlijk groeien.

Export en concurrentie groeit

“De handelsscorekaart voor 2018 van de Rabobank laat zien dat veel landen hun exporten willen doen toenemen. Dit zal dan ook een belangrijk onderdeel zijn van de extra concurrentie die wij in 2018 verwachten”, aldus Sherrard. Alhoewel specifieke handelsresultaten ook een groeiende vraag, toegangskwesties en beleidsmaatregelen zullen weerspiegelen, verwacht de Rabobank dat handel het komende jaar een belangrijke rol gaat spelen zowel wat betreft kansen als onzekerheid. De onzekerheid in 2018 komt voort uit de sterke politieke inmenging in het handelsbeleid, -denk hierbij aan het NAFTA overleg, Brexit en de US-China handelsrelatie- wat niets nieuws is maar wel steeds vaker lijkt te gebeuren, en vanuit bioveiligheidskwesties, -zoals de vogelgriep, Afrikaanse varkenspest en EHP (een schimmelinfectie bij garnalen)- welke wederom vatbaar lijken te zijn voor politieke bemoeienis. “De handel zou de belangrijkste kwestie wat betreft dierlijke eiwitten wereldwijd moeten zijn richting het nieuwe jaar, en het versterken van de concurrentie wordt essentieel voor succes.”

Consolidatie, veranderend retaillandschap, alternatieve eiwitten, innovatie

Naast handel en markt zijn er vier andere kwesties die in 2018 het nieuws over dierlijke eiwitten zullen overheersen: toenemende maar ongelijke industriële consolidatie, het veranderende retaillandschap, alternatieve eiwitten en technologie. In de foodretail bestaat het veranderende landschap uit meerdere kanalen, meer productmogelijkheden en toegenomen snelheid door bijvoorbeeld overlappende retailkanalen. Dit brengt nieuwe kansen met zich mee, zoals de online verkoop van vers voedsel in China, maar ook kansen in het algemeen voor sterke en flexibele dierlijke eiwitketens. Alternatieve eiwitten zullen vanuit hun kleine positie verder groeien en de interesse blijven wekken van consumenten in innovatief voedsel. Tegelijkertijd zal de productieketen van dierlijke eiwitten, en dan vooral acquacultuur, zich concentreren op alternatieve eiwitten als een innovatief voederingrediënt. Op het gebied van innovatie begint technologie – en dan met name datagestuurde technologie – waarde te leveren in de dierlijke productieketen door bijvoorbeeld extra (kosten)management van de keten.
Twee belangrijke drijfveren achter de toename van technologie zijn het verminderen van de milieuvoetafdruk en het aanpakken van maatschappelijke zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.