Nieuws
De Heus - Prestaties TN-70 gelten

De eersteworpszeugen van het zeugenbedrijf van Kees van der Meijden uit Oirschot hebben het afgelopen jaar boven verwachting gepresteerd. De dieren worden gevoerd met mycotoxine-arm opfokvoer van De Heus.

Over de afgelopen maanden hebben de eersteworpszeugen 15,18 levend geboren biggen geworpen. Volgens De Heus is de vitaliteit van de biggen bovendien goed te noemen, waardoor het overlevingspercentage van de biggen op 90,85% is uitgekomen.

Mycotoxine

Uit onderzoek blijkt dat een hoog mycotoxinegehalte in opfokvoer voor gelten een negatieve invloed heeft op het aantal levend geboren biggen bij de eerst worp. Voor premium opfokvoer wordt het graan daarom volgens de Blazee-2 methode (blazen en twee keer zeven) dubbel geschoond.

Daarmee wordt het overgrote deel van de mycotoxinen uit het graan gehaald. De mycotoxinebelasing bij de gelten is daardoor significant lager met meer levend geboren biggen als resultaat.

Geschoonde granen

In dit opfokvoer worden uitsluitend geschoonde (mycotoxine-arme) granen verwerkt en extra mineralen voor sterk beenwerk. Het afgelopen jaar hebben de eersteworpszeugen boven verwachting gepresteerd.

Bevestiging

De resultaten van Van der Meijden bevestigen de eerdere cijfers van AgriSyst waaruit blijkt dat het gemiddeld aantal levend geboren biggen bij de eerste worp aanzienlijk hoger is bij gelten die mycotoxine-arm premium opfokvoer hebben gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.