Nieuws

‘Sorghum mogelijk alternatief voor snijmais’

Sorghum kan snijmais vervangen, blijkt uit een literatuurstudie van Wageningen Livestock Research.

Uit het onderzoek blijkt dat Sorghum in vergelijking met snijmais, een aantal van de tot nu toe veredelde rassen meer droge stof, eiwit en zetmeel per hectare levert. Sorghum kan bovendien goed tegen droogte, draagt meer bij aan koolstofvastlegging in de bodem, gaat bodemerosie tegen en geeft minder kans op mycotoxinenbesmetting.

Sorghum

Met een productie van bijna 60 miljoen ton graan is sorghum een van de vijf belangrijkste graangewassen in de wereld. De Europese productie is met ongeveer 0,3 miljoen ton laag te noemen. Als voedergewas is sorghum vooral van betekenis in Zuid-Amerika. In Europa is kennis over het gebruik als voedergewas voor melkvee met name opgedaan in Frankrijk en Italië.

Efficiëntie

Een voedergewas sorghum met voldoende energie kent zowel groen blad als graan. Sorghum groeit op gronden waar ook snijmais het goed doet en kan in korte tijd veel voedingsstoffen opnemen. Sorghum gaat efficiënt om met voedingsstoffen – vooral stikstof – en water. De gangbare plagen en ziekten bij sorghumteelt treden in Noordwest-Europa veel minder of in het geheel niet op.

Maiswortelboorder

Bovendien is sorghum geen gastheerplant voor de maiswortelboorder. Bij de rassenkeuze en teelt in het gematigde klimaat van Noordwest-Europa moet er vooral rekening gehouden worden met de kans op vorst en voldoende afrijping in het najaar.

Meer hierover op de site van Wageningen University.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.