Nieuws

ABZ verplaatst productie ngmo-voeders naar Nijkerk

ABZ

Om contaminatie met gmo-grondstoffen zo veel mogelijk te beperken, verplaatst ABZ Diervoeding de productie van alle ngmo-voeders naar haar fabriek in Nijkerk.

Door de productie van ngmo-voeders te concentreren naar één locatie, kunnen grotere runs worden gedraaid en zijn er minder wisselingen tussen gmo en ngmo-producties nodig.

Stijgende vraag

De laatste jaren is er steeds meer vraag gekomen naar voeders die geproduceerd worden met grondstoffen die niet afkomstig zijn van genetisch gemodificeerde gewassen, de zogenaamde ngmo-grondstoffen. Het gaat hierbij voornamelijk om soja en alle soja gerelateerde producten zoals sojaschroot, sojaschilfers, sojaolie en sojalecitine. Ook mais dat niet uit de EU komt (any origin) kan gmo-houdend zijn.

Complex productieproces

Ging het eerst voornamelijk om (leg)pluimveevoer, nu is daar ook rundvee-, geiten- en varkensvoer bijgekomen. Daarnaast is de controle op de aanwezigheid van gmo’s in ngmo- voer aangescherpt. Dit maakt de productie van ngmo-voeders steeds complexer.

Foktoomvoer

Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen op het gebied van Europese wetgeving van formaldehydehoudende producten. Deze worden verboden. Om hier goed op in te kunnen spelen, is besloten de productie van foktoomvoer voor vleeskuikenouderdieren ook te centraliseren naar productielocatie Eindhoven. Hiermee wordt geborgd dat in de toekomst voor beide sectoren hoogwaardig voer geproduceerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.