Nieuws

Belgische diervoederindustrie boert goed

De Belgische diervoederindustrie heeft zijn omzet in 15 jaar bijna verdubbeld. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw op basis van het statistisch jaarverslag Bemefa 2016.

In 2016 steeg de omzet van de Belgische diervoederindustrie tot 4.878 miljoen euro. Dat is evenveel als in 2015, maar veel meer dan de 2,6 miljard euro die in 2000 gerealiseerd werd. Tussen 2000 en 2006 schommelde de omzet tussen de 2,6 en 2,9 miljard euro. Na 2006 koerste de diervoederindustrie op groei, met een snelle stijging tot 4,2 miljard euro in 2008. Na een terugval in 2009 volgde opnieuw een gestage klim met als hoogtepunt een geconsolideerde omzet tot 5,2 miljard euro in 2013.

Economisch aanzien

De Belgische diervoederindustrie heeft de afgelopen 10 à 15 jaar flink aan economisch aanzien gewonnen door een uitbreiding van het personeelsbestand en bijna verdubbeling van de omzet. Andere subsectoren zitten evenmin stil zodat het aandeel van de mengvoederfabrikanten in de totale omzet van de voedingsnijverheid rond 10 procent blijft schommelen.

In absolute cijfers rapporteert sectorfederatie BFA een omzet van 4.878 miljoen euro in 2016. Daarin is de omzet uit andere activiteiten dan voederproductie inbegrepen, bijvoorbeeld het vetmesten van varkens, kippen of runderen voor eigen rekening.

Andere activiteiten

BFA laat weten dat het hier gaat over de omzet uit de productie van bereide diervoeders, inclusief voormengsels en voeders voor huisdieren. Inbegrepen is ook de omzet uit andere activiteiten, zoals eventuele diensten aan landbouwers en de verkoop van landbouwdieren.

In 2016 werkten er in België 3.666 werknemers in de mengvoederindustrie: 1.673 arbeiders en 1.993 bedienden. Dit is nagenoeg hetzelfde aantal als in 2014 en een lichte stijging ten opzichte van 2015.

Meer hierover op de site van VILT.

Gerelateerd: Helft verwerkte grondstoffen komt van bijproducten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.