Nieuws

DSM en Evonik hebben een nieuw bedrijf, Veramaris, opgericht voor de productie van omega 3-vetzuren EPA en DHA uit natuurlijke zeealgen voor diervoeding. De 50:50 joint venture heeft zijn hoofdkantoor op de DSM Biotech Campus in Delft.

De naar eigen zeggen baanbrekende innovatie van Veramaris, een algenolie, zal voor de eerste keer de productie van de omega 3-vetzuren EPA en DHA voor diervoeding mogelijk maken zonder visolie te gebruiken van in het wild gevangen vis. DSM en Evonik kondigden hun intentie om deze joint venture te starten in maart 2017 aan. Sindsdien zijn alle nodige goedkeuringen ontvangen.

Biodiversiteit

Tot voor kort waren de omega 3-vetzuren EPA en DHA toegevoegd aan veevoer bijna uitsluitend afkomstig van bronnen zoals visolie en vismeel, die eindige hulpbronnen zijn. Momenteel wordt in totaal 16 miljoen metrische ton wilde vis gevangen voor de productie van visolie en vismeel. Door gebruik te maken van natuurlijke zeealgen draagt ​​Veramaris bij aan het dichten van de kloof tussen vraag en aanbod van omega 3 EPA en DHA en helpt het om het zeeleven en de biodiversiteit in de oceanen te behouden.

Productiefaciliteit

De bouw van de productiefaciliteit van 200 miljoen dollar op de Evonik-locatie in Blair, Nebraska (Verenigde Staten), is begonnen en verloopt volgens plan. Commerciële hoeveelheden van de algenolie die rijk is aan de essentiële omega 3-vetzuren EPA en DHA zullen in 2019 gereed zijn voor de verkoop. Er zijn al testhoeveelheden voor marktontwikkelingsdoeleinden beschikbaar. De initiële jaarlijkse productiecapaciteit zal ongeveer 15% van de totale huidige jaarlijkse vraag naar EPA en DHA dekken.

Duurzame bron

“Onze algenolie, rijk aan zowel EPA als DHA, is ons antwoord op de roep om een ​​duurzame en traceerbare bron van de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Veramaris zal onze partners in de waardeketen nu in staat stellen op een verantwoorde manier te groeien en tegemoet te komen aan de vraag naar gezonde dierlijke eiwitten die rijk zijn aan zowel EPA als DHA voor de gezondheid van de consument”, aldus directeur Karim Kurmaly.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.