Nieuws

Varkens met lange staarten houden is een van de onderzoeksprojecten in de Onderzoeksagenda Varkenshouderij. Voor dit onderzoek worden varkenshouders gezocht die in netwerkverband op het eigen bedrijf willen experimenteren met lange staarten.

Deelname biedt kansen om het dierenwelzijn en mogelijk ook de diergezondheid structureel te verbeteren. Op maandag 19 februari vindt een informatiebijeenkomst plaats.

Netwerken

Vanaf april wil de POV samen met Wageningen Research en ketenpartners starten met twee netwerken van varkenshouders die varkens met lange staarten willen houden. Een netwerk bestaat uit zeugenhouders met fokzeugenbedrijven, die opfokzeugen houden voor afzet naar zeugenbedrijven. Het andere netwerk bestaat uit gesloten bedrijven óf een vermeerderaar in samenwerking met een vaste vleesvarkenshouder.

Dierenwelzijn

Doel van het project is dat varkenshouders de mogelijkheid krijgen stapsgewijs steeds meer varkens met lange staarten te houden en daarmee het dierenwelzijn en mogelijk ook de diergezondheid structureel te verbeteren.

Verkennende fase

De initiatiefnemers zijn daarom op zoek naar varkenshouders die inzicht en handvatten willen krijgen om het houden van varkens met lange staarten op het eigen bedrijf te verkennen. De begeleiding vindt plaats door de eigen dierenarts/voorlichter. Varkenshouder/dierenarts en voorlichter worden ondersteund door de diervoederindustrie, ervaringsdeskundigen experts van Wageningen UR, Faculteit Diergeneeskunde Utrecht en fokkerijorganisaties. Elk bedrijf is uniek, dus wordt er advies op maat vanuit het project geboden.

Begeleiding

Experts begeleiden de netwerken maximaal 2,5 jaar. In deze tijd gaan de deelnemers:

  • een informatieavond bijwonen over bijtgedrag bij biggen;
  • een risicoanalyse op het bedrijf uitvoeren waarbij een nulmeting plaatsvindt;
  • verbeteringen doorvoeren op basis van adviezen;
  • het aantal te houden varkens per bedrijf met lange staarten stapsgewijs verhogen. Er wordt gestart met twee tomen;
  • hun bedrijfsvoering zo inrichten dat ze de varkens nauwlettend in de gaten kunnen houden. Wanneer nodig wordt adequaat gestuurd op het verminderen van bijtgedrag;
  • kennis delen met experts en met elkaar.

Samenwerking met de eigen adviseurs is hierbij belangrijk. Zij zullen nauw betrokken worden bij de activiteiten van het netwerk.

Meer informatie hierover op de site van POV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.