Nieuws

Fransen Gerrits introduceert tijdens de LIV Venray op 6, 7 en 8 maart 2018 haar nieuwste innovatie op gebied van speenbiggen: een fermentatieprogramma voor speenbiggen op droogvoerbedrijven.

Probleemloos biggen spenen

Met de steeds groter wordende tomen en gemiddeld lagere speengewichten wordt het belang van een optimale en probleemloze speenfase steeds belangrijker. Goed manamegement en speenvoer spelen hierin een belangrijke rol. Fransen Gerrits heeft het huidige speenvoer doorontwikkeld en gaat nu nog een stap verder door het fermentatieprogramma voor speenbiggen ook voor droogvoerbedrijven beschikbaar te stellen. Fransen Gerrits richt zich met dit programma specifiek op fermentatie in de speenfase van biggen.

Rechtsdraaiend melkzuur

In een eerder project heeft Fransen Gerrits een nieuw kengetal ontwikkeld (EMEVA – Effectief Melkzuur Varkens) om de effectiviteit van fermentatie te kunnen bepalen. Daarbij kwam onder andere aan het licht dat een hogere mate van rechtsdraaiend melkzuur met name voor jonge biggen positief werkt op darmgezondheid. Dit is meegenomen in de ontwikkeling van het fermentatieprogramma voor speenbiggen.

Momenteel wordt het programma op verschillende praktijkbedrijven ingezet om de resultaten te valideren in de praktijk. Over het algemeen zien we overal dezelfde positieve ontwikkelingen qua gezondheid en groei. De definitieve resultaten volgen in Q 1 2018.

Fermentatie-installatie

In samenwerking met VDL hebben is een geïsoleerd en verwarmbaar fermentatievat (200 en 400 liter) ontwikkeld. Hierin dient warm water van 37°C gedoseerd te worden met de  Fermentmix van Fransen Gerrits. Na 24 uur fermenteren moet aanvullend voer (Bivital Ferment) en water worden toegevoegd toe tot een DS van 30%. Daarna kan het worden afgetapt in bijvoorbeeld een uitdoseerkar om het handmatig te voeren.

Deze mix kan gevoerd worden in de kraamstal en de 1e week na spenen. Eén keer per dag voeren is voldoende.

Resultaten

Voeren van het fermentatievoer aan de biggen zorgt volgens Fransen Gerrits voor:

  • Goede opstart
  • Voorkomen van een speendip
  • Verbetering van diergezondheid door betere darmgezondheid
  • Minder uitval na spenen
  • Reductie van antibioticagebruik

Introductie tijdens LIV Venray

Tijdens de LIV in Venray (6, 7 en 8 maart) wordt de nieuwe fermentatieinstallatie voor speenbiggen gepresenteerd.

Kijk voor meer informatie op de website van Fransen Gerrits.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.