Nieuws

Noord-Brabant onderzoekt nieuwe gewassen

Het grootschalig gebruik van snijmais voor veevoer heeft voor- en nadelen. De provincie Noord-Brabant gaat met partners en kennisinstellingen een onderzoek verrichten naar toekomstig, nieuwe gewassen.

De maisvelden in Noord-Brabant beslaan 60.000 hectare, ongeveer 120.000 voetbalvelden. Het onderzoek naar toekomstige gewassen is een onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Plantaardig dat Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. “Als we op lange termijn kijken naar gezonde voeding, klimaatverandering en een gezonde leefomgeving, kan ik me voorstellen dat we tot heel andere keuzes komen dan nu”, aldus Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling.

Risico’s

“Daarover moeten we met elkaar in gesprek.” Zo is mais een goede aanvulling op gras als voer voor melkvee, maar het brengt ook risico’s met zich mee van bijvoorbeeld bodemverdichting, overbemesting en daardoor uitspoeling van nutriënten naar grond- en oppervlaktewater.

Nedersoja

De provincie geeft al langere tijd ondersteuning aan de teelt van Nedersoja, de introductie van agroforestry en onderzoek naar nieuwe gewassen. Met het uitvoeringsprogramma plantaardig bouwt de provincie hierop voort. Naast een onderzoek naar gewassen in 2030, zet dit programma onder meer in op het ondersteunen van toepassingen van bewerkte dierlijke mest in plaats van kunstmest.

Mest

Spierings: “De mestdialogen constateerden dat bewerking van mest de mogelijkheid biedt om de samenstelling van mest aan te passen aan de behoeften van verschillende gewassen. Zo zouden we toe kunnen met minder kunstmest. En daarmee besparen we heel veel aardgas.”

Plantaardige teelten

Noord-Brabant heeft een sterke reputatie in plantaardige teelten. De boomteelt in Zundert en tussen Tilburg en ’s-Hertogenbosch zijn nationaal toonaangevend, 80% van de Nederlandse aardbeienteelt komt uit Noord-Brabant en na Limburg is het de belangrijkste aspergeprovincie. “In het nadenken over de toekomst van plantaardige teelt in Brabant streven we naar marktleiderschap in kwaliteit en innovatie”, aldus Spierings.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.