Nieuws

WUR kent toponderzoekers eredoctoraat toe

Wageningen University & Research viert in 2018 het 100-jarig bestaan en reikt op 9 maart bij de viering van de dies natalis vier eredoctoraten uit aan vooraanstaande wetenschappers uit Engeland, Zweden, de Verenigde Staten en China.

De eredoctoraten zijn een erkenning van de verdiensten van deze onderzoekers voor wetenschap en maatschappij in de ‘Wageningse domeinen’ gezonde voeding en leefomgeving. De vier eretitels worden verleend aan Katrina Brown, Carl Folke, Eugene Koonin en Fusuo Zhang.

Katrina Brown

Katrina Brown speelt al twintig jaar een vooraanstaande rol aan het front van de ‘environmental social sciences’. Ze is een centrale pionier in de sociale wetenschappen van het denken over veerkracht van een samenleving, bijvoorbeeld als het gaat over aanpassen aan klimaatverandering.

Carl Folke

Een ‘buitengewoon effectieve en innovatieve leider’ wordt prof. Folke genoemd. Door zijn tomeloze inzet zijn concepten als ‘veerkracht’ en ‘ecologische voetafdruk’ een begrip geworden in de wetenschappelijke wereld en de maatschappij. Hij legt een verbinding tussen de ecologie en de sociale wetenschappen.

Eugene Koonin

Eugene Koonin heeft een spilfunctie vervuld in het vergaren van kennis van de evolutie van genomen, met name van virussen en micro-organismen. Zijn werk en ideeën in disciplines als moleculaire biologie, microbiologie, virologie en genetica waren ook richtinggevend voor het onderzoek van de Wageningse onderzoeksgroep Microbiologie toen hij in 2005 zitting nam in een promotiecommissie. Vanaf die tijd zette het Wageningse laboratorium in op CRISPR, een verdedigingslijn van bacteriën.

Fusuo Zhang

Prof. Fusuo Zhang is een excellente en invloedrijke docent en onderzoeker die geïntegreerde systemen ontwikkelt voor het efficiënt omgaan met plantenvoeding, zodat nutriëntverliezen beperkt blijven, en er een hoge oogst valt binnen te halen voor de omvangrijke bevolking van China.

Eredoctoraten

De eredoctoraat-titels zijn bedoeld voor uitstekende onderzoekers met een internationale reputatie op een of meerdere wetenschapsgebieden waarop Wageningen University & Research actief is. Ook de impact van hun onderzoek voor de samenleving moet de rol en de positie die WUR inneemt als wetenschappelijke instelling binnen de maatschappij onderstrepen. Eredoctoraten worden ieder lustrum uitgereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.