Nieuws
tarwe

Onderzoekers van Wageningen University hebben bewijs gevonden dat ‘zwakke’ types van plantenschimmels, die resistente planten niet ziek kunnen maken, wél voor nageslacht kunnen zorgen. Dergelijke ‘zwakke’ types blijven daardoor langer voor komen dan gedacht.

De ‘sterke types’, die ook resistente planten ziek kunnen maken, krijgen dus niet snel de overhand. Resistente rassen blijven daardoor lang waardevol: de resistentie wordt niet snel doorbroken. De nieuwe inzichten zijn maandag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.

Septoria

De onderzoekers deden hun ontdekking in Septoria bladvlekkenziekte, de schadelijkste ziekte van tarwe in Europa en Noord-Afrika. Plantenveredelaars ontwikkelen tarwerassen die resistent zijn tegen de ziekte. Tot nu toe dachten wetenschappers dat de schimmel die deze ziekte veroorzaakt (Zymoseptoria tritici) die resistentie snel zou kunnen doorbreken, doordat alleen ‘extra sterke’, virulente schimmeltypes op resistente planten voor nageslacht zouden kunnen zorgen. Maar dat blijkt niet het geval: ook schimmeltypes die de resistentie níét kunnen doorbreken en de planten niet ziek kunnen maken, kunnen op resistente tarweplanten voor nageslacht zorgen.

Langer stand houden

Gert Kema, hoogleraar tropische fytopathologie bij Wageningen University & Research, is enthousiast over de positieve consequenties van de nieuwe inzichten. Kema: “Doordat ook schimmeltypes die de resistentie níét kunnen doorbreken, op resistente tarweplanten wél voor nageslacht kunnen zorgen, blijven er in Zymoseptoria schimmelpopulaties heel lang individuen aanwezig die níet extra virulent zijn. De resistente tarwerassen kunnen daardoor extra lang stand houden.”

Tarweplanten

De gangbare gedachtegang, die ook is verwerkt in lesboeken en wetenschappelijke computermodellen, is echter dat een schimmelspore die op een resistente plant terecht komt, alléén voor nageslacht kan zorgen als de plant wordt aangetast en de schimmel zich zo kan reproduceren. Dat zou leiden tot een razendsnelle selectie van virulente individuen die de resistentie van de tarweplanten kunnen doorbreken, waardoor heftige epidemieën ontstaan. Dat gebeurt ook bij andere soorten schimmelziekten, zoals roesten op tarwe.

Voedselzekerheid

In het geval van de septoria-ziekte bij tarwe werd al waargenomen dat de toename van virulente schimmel-lijnen trager ging dan verwacht. Dat is mooi, want de resistente tarwerassen houden zo langer stand dan verwacht en zijn daarmee langer waardevol voor de voedselzekerheid.

De resultaten zijn zo opvallend en onverwacht, dat de lesboeken en de computermodellen in de plantenziektenkunde aangepast zullen moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.