Nieuws

Twijfels over hoeveelheid geblokkeerde bedrijven

animalhealtheurope

NMV, LTO Nederland, NAJK en Netwerk GRONDig hebben afgelopen dagen bij hun leden geïnventariseerd wat de grondslag is voor de blokkade van hun bedrijf door de overheid. Deze inventarisatie leidt tot twijfels over de uiteindelijke omvang van het door de overheid gepubliceerde aantal onregelmatigheden in het I&R systeem.

Momenteel zijn circa 2000 bedrijven geblokkeerd. Zij zijn in crosschecks met verschillende database opgevallen en door de overheid als verdacht bedrijf aangemerkt.

Categorieën

De genoemde meldpunten hebben veel reacties ontvangen. Concreet vallen de meeste meldingen in drie categorieën:

1. Het ontbreken van een kalfdatum bij een vaars door een opgebroken dracht, vroeggeboorte of een  doodgeboren kalf waarbij het moederdier niet gekoppeld wordt;

2. Pinken die ouder zijn dan 27 maanden, al dan niet in combinatie met tweelinggeboortes op het bedrijf;

3. Technische systemen die niet juist gekoppeld zijn waardoor gegevens niet goed doorkomen bij de overheid.

Andere oorzaken

NMV, LTO, NAJK en Netwerk GRONDig staan achter de minister in haar kordate optreden tegen bedrijven die aantoonbaar frauderen. Maar veel van de gemelde gevallen zijn vermoedelijk vooral te herleiden tot een administratieve fout of het gebrek aan communicatie tussen verschillende managementsystemen.

Tekortkomingen

De organisaties zijn van mening dat het hier veelal gaat om tekortkomingen in I&R die moeten worden opgelost, maar dat er geen sprake is van fraude. NMV, LTO, NAJK en Netwerk GRONDig staan voor de volle 100% achter goedwillende leden. En nemen afstand van het beeld dat wordt geschetst alsof alle veehouders fout zijn.

Buitenproportioneel

De melkveehouderijorganisaties zijn van mening dat de maatregel van blokkade in deze gevallen buitenproportioneel is. Zij roepen de minister op om veehouders zo goed en snel mogelijk te faciliteren om de blokkades ongedaan te maken. De partijen vinden dat in vele gevallen administratief bewijs volstaat om over te gaan tot deblokkade en hebben dit ook aangegeven bij LNV.

Gerelateerd: Onregelmatigheden ontdekt bij 2100 rundveebedrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.