Nieuws

Recordprijzen voor eieren, melk en rundvlees

De consumentenprijsindex van rundvlees en die van zuivel bereikten in november 2017 een recordhoogte van respectievelijk 115 punten en 117 punten (2010=100). In vergelijking met eind 2016 is de consumentenprijs van eieren in december 2017 met 17% gestegen. De andere productgroepen zijn in vergelijking met eind 2016 allemaal in prijs gestegen: brood met 1%, vers vlees met 4 tot 5%, fruit en zuivel met 8%.

Fipronilaffaire

De schaarste in de eiermarkt vanwege de fipronilaffaire is met enige vertraging tot de consumenten doorgedrongen. De producentenprijs van eieren steeg met gemiddeld 45% ten opzichte van eind 2016 en de prijs af boerderij zelfs met 76%. Van juli tot december van 2017 liet de prijsindex af boerderij een niet eerder vertoonde stijging zien van meer dan 100 tot 220 punten.

Voedselprijzenmonitor Wageningen en CBS

Dit blijkt uit de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS, die de prijzen van een aantal producten volgt in drie schakels van de keten: consumentenprijs (CPI), producentenprijs (PPI) en prijs af boerderij (API). De PPI weerspiegelt de prijzen waartegen supermarkten inkopen. Deze update betreft de maanden november en december 2017.

Bron: Agrimatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.